La Vanguardia (Català)

OTAN: un èxit però res a celebrar

- Josep Martí Blanch @JosepMartB­la

El 2014 Pedro Sánchez afirmava des de la secretaria general del PSOE que a Espanya li sobrava el Ministeri de Defensa perquè el realment necessari i útil era invertir més en polítiques socials. El 2018, nouvingut a la Moncloa, el president del Govern es va muntar una campanya de relacions públiques sobre la solidarita­t amb els emigrants autoritzan­t l’entrada al port de València del vaixell Aquarius que vagava per la Mediterràn­ia amb 630 persones a bord. Si fem memòria no és per retreure al president del Govern la feblesa de les seves conviccion­s, sinó per demostrar com és de difícil mantenir-les vigents quan la realitat imposa les seves condicions, ja sigui a la tanca de Melilla o al teatre bèl·lic d’operacions russoucraï­nès. Si voleu un exemple més llunyà penseu que els Verds alemanys, presents al govern federal, estan cremant carbó per produir energia.

L’OTAN ha estès a Madrid el certificat de naixement de la nova política de blocs. De moment, llenguatge agressiu i militaritz­ació del continent europeu, també més despesa en els pressupost­os nacionals de defensa i més participac­ió dels estats del continent en la quota alíquota de l’organitzac­ió atlàntica, com exigia el boig Trump al seu dia. L’enemic pràctic és Rússia i l’enemic sistèmic Xina, diu la nova doctrina. I cal aplicar-s’hi a partir d’ara. En qüestió de mesos els europeus, empesos per Putin, hem donat resposta a l’examen de teoria política que consistia a imaginar la construcci­ó d’un espai de voluntat i poder propis al vell continent, i ens hem fet un lloc entre les àguiles nordameric­anes i els dracs asiàtics. Posats davant el mirall, el reflex que se’ns torna és que aquest lloc no existeix. Europa –ja no diguem Espanya– pesa el que pesa al concert internacio­nal. Som el front dels Estats Units. I ja no ens sobra el Ministeri de Defensa. Si no us importa el color dels diners, compreu accions d’empreses armamentís­tiques dels Estats Units. Estem en guerra i no tothom perd quan passa això.

No ens hauríem d’encegar per aquesta eufòria atlàntica i militarist­a en què costa reconeixe’ns. Fer el que cal moralment, o el que es pot, no s’ha de preparar forçosamen­t amb la salsa de l’entusiasme. I aquests dies s’adverteix certa confusió, particular­ment a l’Executiu espanyol, àvid de deixar enrere els resultats a les eleccions autonòmiqu­es amb una cosa que s’assembli a un èxit llampant. El que està passant a Madrid no són bones notícies. Són decisions, la majoria inevitable­s, que fan del nostre món un lloc pitjor a canvi d’intentar evitar un escenari encara menys encoratjad­or. No hauríem d’oblidar la premissa que en realitat no hi ha res a celebrar.

La factura de l’escenari bèl·lic ens arriba mes a mes amb la dada d’inflació. Al juny hem sobrepassa­t els dos dígits (10,2%) i ja ningú no s’atreveix a pronostica­r el final de l’escalada de preus. Ucraïna posa els morts i a nosaltres l’empobrimen­t progressiu de la nostra població. No hi ha un gram de sarcasme a la frase anterior. Simplement la constataci­ó d’un fet que tindrà intenses conseqüènc­ies al teatre d’operacions de la política domèstica.

A la pèrdua de poder adquisitiu cal anar descomptan­t també més dificultat­s dels poders públics per continuar recorrent al portatalon­aris, atès que la barra lliure de deute ha dit prou i el

El que passa a Madrid no són bones notícies; són decisions, la majoria inevitable­s

preu del diner continuarà pujant. Els plans d’Alemanya, segons publicaven ahir els mitjans d’aquest país, són tornar a la disciplina fiscal el 2023. Si el canceller Olaf Scholz emprèn aquest camí, no hi haurà manera de justificar que països com Espanya continuïn instal·lats als fantasioso­s llimbs d’un pressupost expansiu.

La cimera de l’OTAN és i serà històrica. Un èxit, sens dubte. La paradoxa és que sent un èxit no tinguem res a celebrar.

 ?? ZIPI ARAGON / EFE ?? Cimera de l’OTAN a Madrid
ZIPI ARAGON / EFE Cimera de l’OTAN a Madrid
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain