La Vanguardia (Català)

Marlaska lamenta la tragèdia però subratlla la violència dels assaltants

- REDACCIÓ Gastas

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va lamentar ahir al Congrés la tragèdia que va tenir lloc el dia 24 a Melilla en què van morir més de trenta persones.

Tot i això, el ministre va evitar criticar l’acció de la gendarmeri­a marroquina i va subratllar la violència de l’assalt mentre defensava uns fluxos d’immigració “legals i ordenats”. Fa dies que la major part dels membres del Govern central han fet seu aquest llenguatge.

Fora de l’hemicicle, Jaume

Asens, el president del grup parlamenta­ri d’Unides Podem –soci del Govern Sánchez–, va qualificar la resposta de Marlaska de “negacionis­ta” i va reclamar al president una condemna explícita de l’actuació de la gendarmeri­a marroquina.

Marlaska es va convertir ahir en el parapet governamen­tal al Congrés, on tres grups parlamenta­ris –PP, Bildu i PNB– li van demanar explicacio­ns sobre el que va passar mentre retreien les paraules de Sánchez qualifican­t de “ben resolta” l’actuació de la gendarmeri­a marroquina.

Sánchez continua mirant de corregir aquesta paraules. Ahir a la Ser va assegurar que quan va fer aquesta afirmació no havia vist les imatges de la tragèdia. Al Congrés hi ha diputats afins que consideren que aquest error de Sánchez el perseguirà molt de temps. Sánchez es va comprometr­e a abordar aquesta crisi en el debat de l’estat de la nació que tindrà lloc entre el 12 i el 14 de juliol.

El cas és que la tragèdia de la tanca de Melilla –a més del desastre de Texas en què van morir unes cinquanta persona dins un tràiler– ha agitat un debat internacio­nal sobre les polítiques de contenció de la immigració a les portes dels països rics.

En concret, el cas de Melilla va ser citat ahir pel secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, mentre el seu portaveu assegurava: “Vam veure un ús de força excessiva per part de les autoritats, que s’ha d’investigar perquè és inacceptab­le. Els estats tenen obligacion­s sota la llei internacio­nal, la llei internacio­nal dels drets humans i les lleis de refugiats, i totes s’han de respectar”.

Aministia Internacio­nal i Human Rights Watch es van afegir a la petició que s’obri una investigac­ió. També 50 eurodiputa­ts s’han unit a la demanda.

Al Parlament de Catalunya i arran d’una pregunta servida amb safata pel seu propi grup parlamenta­ri, el president Pere Aragonès va demanar una investigac­ió a fons sobre els fets.c

 ?? Gustavo Valiente / EP ?? El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, al Congrés
Gustavo Valiente / EP El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain