La Vanguardia (Català)

Aragonès exhibeix conciliaci­ó per teixir complicita­ts amb sobiranist­es i PSC

Presidènci­a rebutja 43 punts d’Illa perquè no aborden “el conflicte polític”

- Àlex Tort Barcelona

A la CUP els va demanar que “tornin a pujar al carro de què van baixar”; als comuns, que contribuei­xin a reorientar les prioritats del Govern espanyol; amb Junts va llimar diferèncie­s i va exhibir sintonia després de les darreres desavinenc­es, i amb el PSC es va mostrar disposat a estudiar la taula de partits catalans amb què tant i tant ha insistit Salvador Illa ple rere ple. Pere Aragonès va exhibir al matí al Parlament conciliaci­ó amb els socialiste­s i tots els grups sobiranist­es, i va aparcar per a tots ells qualsevol tipus de retret. Un fet que no passava en una sessió de control des de fa temps.

Però amb el PSC a la tarda a l’entorn del cap del Govern hi va haver certa decepció, perquè després que Aragonès reclamés a Illa que fixés “una proposta de temes”, aquest va remetre els mateixos 43 punts que van tractar cara a cara el 16 de febrer. “No serveixen per resoldre el conflicte polític”, argumenten des de Presidènci­a. Si res no canvia, el president rebutjarà altra vegada la possibilit­at que aquesta taula de partits catalans s’arribi a convocar.

La jornada havia començat amb certa puixança per als socialiste­s. Aragonès no havia donat cap opció en tot el que fa que dura la legislatur­a a aquest espai que reclamen els socialiste­s. N’havia fet cas omís. La proposta del PSC fins i tot havia estat votada i rebutjada en comissió i ple –l’última vegada a començamen­ts de juny–. Però ahir Aragonès va semblar que donava una petita esperança a Illa: li va demanar que li fes arribar qüestions a tractar en aquella hipotètica taula. Però ara per ara sembla que quedarà en no res, perquè a la vista de la carta que va enviar el primer secretari del PSC i que les propostes són les mateixes que les del febrer, al Govern no creuen que aquest espai “sigui funcional”.

El president de la Generalita­t ja havia avisat de viva veu al Parlament: “Sobretot, si podem resoldre el conflicte polític amb el seu suport, serà un pas endavant”. És a dir, el cap del Govern demana que en aquesta taula els socialiste­s exposin quines són les seves propostes davant l’autodeterm­inació i l’amnistia que tant reclamen els independen­tistes.

Però des del Govern fan notar que a les propostes d’Illa “no hi ha res de nou” i que a més és un document on s’apunten qüestions “que ja s’estan fent” i d’altres “no són competènci­a de la Generalita­t i moltes d’altres ja s’estan debatent al Parlament”, com ara els pacte nacionals per la salut mental, per la indústria o per la llengua. O temes “sense actualitza­r”, com la candidatur­a conjunta pels Jocs Olímpics d’hivern.

“Cap dels punts a què fa referència són propostes sobre la resolució

Des del Govern fan notar que els temes proposats “ja s’estan fent” i d’altres estan “sense actualitza­r”

del conflicte polític” català, lamenten fonts de Presidènci­a. Al Govern creuen que el PSC prova de fer veure que no hi ha diàleg, “quan, per exemple, ens hem reunit amb l’eurodiputa­t Javi López [del PSC] a Brussel·les per parlar dels grans consensos de país en clau europea”.

Així doncs, si no canvien les coses, la taula de partits catalans, ideada pel Partit Socialista el 2018, continuarà havent-se convocat només durant el mandat de Quim Torra. Els resultats de les poques trobades que hi va haver van ser gairebé nuls i el PP, Ciutadans i la CUP van rebutjar sempre presentar-s’hi.

Sigui com sigui, ahir Aragonès va provar de tornar a bastir ponts amb la CUP i els comuns, i va aparcar les diferèncie­s amb Junts, després que els postconver­gents es queixessin amargament perquè, asseguren, no se’ls informa amb antelació de les trobades a nivell de Govern, com ara la de la setmana passada a Madrid entre la consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, i el seu homòleg a la Moncloa, Félix Bolaños.

Ahir, Jaume Giró, conseller d’Economia, va anunciar que obria els contactes amb els grups parlamenta­ris per tractar els pressupost­os del 2023. Cupaires i comuns veuen aquí la raó de l’acostament d’Aragonès.c

 ?? David Zorrakino / EP ?? Aragonès i Illa ahir al Parlament durant la sessió de control al president
David Zorrakino / EP Aragonès i Illa ahir al Parlament durant la sessió de control al president

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain