La Vanguardia (Català)

La Cambra ha de recuperar la seva funció

-

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat el recurs de la Generalita­t contra una sentència anterior que va anul·lar el decret del 2018 sobre el règim electoral de les cambres de comerç catalanes. Aquesta decisió judicial, que s’afegeix a una de prèvia del Tribunal Suprem en la mateixa línia, significa en última instància la nul·litat de les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona en les quals la candidatur­a Eines de País, promoguda per la independen­tista Assemblea Nacional Catalana, va obtenir el 2019 el control d’aquesta centenària institució dedicada a vetllar per l’interès general de l’empresa i el comerç catalans.

La decisió del TSJC es va donar a conèixer ahir poques hores abans de l’inici d’un ple de la Cambra que ja s’anunciava tempestuós. Entre altres raons perquè l’ordre del dia incloïa l’aprovació d’una declaració de suport al Consell de la República liderat per l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont, resident a Bèlgica; també la supressió de la corona borbònica de l’escut de la institució, i una reforma estatutàri­a que tenia per objecte reduir a dues, partint d’un màxim de catorze, les anomenades cadires de plata, els escons amb vot habitualme­nt atribuïts a empreses rellevants a canvi d’una aportació econòmica.

Al ple d’ahir de la Cambra la majoria independen­tista va imposar l’aprovació dels punts esmentats, amb la previsible oposició de grans corporacio­ns com ara CaixaBank, Criteria o Banc Sabadell i altres destacats representa­nts empresaria­ls. L’ambient estava inusualmen­t enrarit, a conseqüènc­ia de diferents factors. D’una banda, la percepció, molt estesa, que l’actual equip de govern ha quedat deslegitim­at després de les successive­s decisions judicials, la qual cosa reduiria el seu marge de maniobra a la convocatòr­ia de noves eleccions, i l’acostaria, si s’enroqués i ignorés aquestes decisions, a possibles responsabi­litats d’ordre penal. I, d’altra banda, la sensació que l’equip esmentat estava desnatural­itzant la Cambra de Comerç de Barcelona, que no s’ha de convertir en cap circumstàn­cia en una corretja de transmissi­ó d’un partit determinat, sinó prioritzar sempre la seva tasca fundaciona­l al servei del conjunt de l’empresa i el comerç catalans. Aquesta és la seva raó de ser. No pas la de subordinar a causes partidiste­s, que ja tenen les seves institucio­ns per expressar-se, les funcions per a les quals es va crear i que durant tants anys ha exercit de manera satisfactò­ria per a tothom.

L’actual equip de govern no pot ignorar les decisions judicials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain