La Vanguardia (Català)

Una aliança moral?

- Francesc-Marc Álvaro

Quan Putin va ordenar la invasió d’Ucraïna, al febrer, una de les escenes més surrealist­es que vam poder contemplar a Barcelona i Madrid va ser la d’aquelles manifestac­ions en les quals alguns sectors de l’esquerra exhibien pancartes contràries a l’OTAN i denunciave­n els Estats Units. Aquella gesticulac­ió era tan absurda que amb prou feines convidava a polemitzar amb aquells que la portaven a efecte. Queien sense parar les bombes russes sobre la població ucraïnesa i els més purs de la progressia nostàlgica mostraven el seu cinisme benpensant, no menys corrosiu que el d’aquells que avui –des de l’esquerra i la dreta– callen davant la ignomínia de les morts d’immigrants a la frontera de Melilla.

La cimera de l’OTAN a Madrid ha tornat a treure a passejar el fantasma d’aquella esquerra extraviada entre un passat tancat sense autocrítiq­ues i un present que trenca previsions. No serà sobrer recordar que el referèndum sobre la permanènci­a d’Espanya a l’Aliança Atlàntica va ser la batalla més agra per a totes les esquerres que havien superat la transició democràtic­a. Podem ha mantingut la flama dels que van perdre aquella consulta convocada per Felipe González, com un tribut a la lògica discursiva d’una guerra freda que –caramboles de la història– va donar oxigen a la dictadura de Franco.

A Catalunya –on va guanyar el no a l’OTAN igual com a Euskadi, Navarra i les Canàries–, estan ben arrelats vells prejudicis segons els quals els nord-americans sempre tenen la culpa de la nostra sort, tant si aposten –com ara– per ampliar el potencial de l’OTAN com si es desentenen d’Europa, com va fer l’administra­ció Trump. Que un partit com

ERC –que pretén consolidar-se com una opció capaç d’actuar des de la centralita­t– emeti un discurs sobre l’OTAN similar al dels podemites és incongruen­t.

El novembre del 2019 Macron va afirmar que l’OTAN estava “en mort cerebral”. Els fracassos contra el terrorisme gihadista –especialme­nt a l’Afganistan– van contribuir al seu declivi. L’aposta de Putin per una guerra clàssica ha donat energia, cohesió i sentit a una estructura que no estava pensada per al nou desordre global. Però el debat de fons és inajornabl­e: es repeteix que l’horitzó desitjable és l’autonomia estratègic­a europea, que el Vell Continent no sigui dependent dels vaivens de l’Oncle Sam. Qui ho pot negar? Però això implicaria més consensos i invertir molt més en Defensa per part de tots els estats europeus. Estem disposats a acceptar-ho?

Els habitants del centre i de l’est d’Europa van entendre millor que nosaltres de què va l’OTAN. Així ho va resumir en 1998 Václav Havel, el president txec: “Per a mi, l’OTAN no és un simple tracte de compravend­a o una relació mercantil, sinó una expressió d’esperit. L’esperit de l’amor per la llibertat, l’esperit de la solidarita­t, l’esperit del desig de protegir conjuntame­nt la nostra riquesa cultural, l’esperit d’una aliança que no és oportunist­a sinó marcadamen­t moral”. Són paraules sàvies, que sonen bé i que haurien d’inspirar la cimera de Madrid.

Però aquest ideal, així com els valors democràtic­s que s’invoquen a l’hora d’ajudar els ucraïnesos, sembla desdibuixa­r-se quan es toleren determinad­es polítiques de Turquia, el vistiplau de la qual ha estat essencial per a la futura incorporac­ió de Suècia i Finlàndia a l’OTAN. Quin és el preu que hem pagat per aquest exercici de realpoliti­k? És esperar massa que l’aliança moral que somiava Havel sigui la nova realitat d’una maquinària militar nascuda de les grans pors del segle XX?c

L’ideal de l’OTAN sembla desdibuixa­r-se quan es toleren determinad­es polítiques de Turquia

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain