La Vanguardia (Català)

Aprenents de Putin

- Maricel Chavarría

Els Estats Units van pel camí de convergir amb Rússia en aquesta fórmula perversa de la democràcia totalitàri­a. Hi arriben pel carril contrari, però és evident que amb el seu arxienemic geopolític els uneix aquesta ombra d’ultraconse­rvadorisme que implica una greu retallada de drets i llibertats.

Després de la recent sentència del Tribunal Suprem nord-americà, el futur de les dones a Occident es va assemblant cada cop més al que va imaginar fa quatre dècades l’escriptora Margaret Atwood a El conte de la serventa. Ja saben: les que eren fèrtils servien d’esclaves a parelles devotes amb problemes de fertilitat. El preocupant és que perquè l’imperi del capital derivi en una brutal teocràcia evangèlica com la de la fictícia Gilead només cal un cop d’Estat, reforçat per votants afins amb llicència d’armes.

El país acaba de fer dos passos en aquesta direcció. Es nega a controlar la tinença d’armes i alhora fulmina l’avortament i els drets reproducti­us, cosa que vol dir que el sistema és amo i senyor del cos de les dones i de totes les vides en camí. Perquè, ben mirat, avui al creient neocapital­ista li interessen ulteriorme­nt dues coses: perpetuar-se i controlar la seva sexualitat i la seva descendènc­ia.

Del primer se’n va ocupant la intel·ligència artificial amb els plans per eludir la mort descarrega­nt el cervell al metavers. Per al segon, la maquinària està sent obscena: s’utilitzen les esquerres populistes per aprovar lleis de lliure autodesign­ació del sexe que perpetuen els rols de gènere, despersona­litzen els “cossos gestants” i etiqueten la “infantesa i adolescènc­ia trans” sense que ningú pugui aixecar la veu. Una llei mordassa que, a més, pot arrabassar a pares i mares la pàtria potestat.

Per a qui legisla aquesta suposada esquerra progressis­ta? Per a homosexual­s, intersexua­ls i transsexua­ls amb disfòria de gènere? Legisla perquè el pèndol electoral condueixi a lleis com la “Don’t say gay” que s’ha instaurat a Florida. I perquè de totes les sigles del mercat de les identitats només es mantingui en peu la T. Així quedarà clar que, com al·legaria Putin, no existeixen els homes efeminats .Si són efeminats és que són dones.

A l’estil soviètic però amb un gir estètic.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain