La Vanguardia (Català)

Alguns homes justos

- Marta Rebón

Naveguem entre contradicc­ions i els absoluts són paranys de la raó. Bé que ho sap, el refranyer, en què tant en trobes un per afirmar una cosa com un altre per rebatrela. Hi ha un proverbi que diu que els arbres no deixen veure el bosc, referit a aquells moments en què l’obsessió pels detalls oculta el conjunt. Així i tot, no és menys cert que quan mirem amb la lupa alguna cosa

(una vida concreta, per exemple), se’ns revela tot un bosc, les claus de la seva època i fins i tot del que va venir després. I no cal que sigui la d’algú cèlebre, perquè la política travessa tots els cossos, com observem a Retorn a Reims, tant en l’assaig de Didier Eribon (Libros del Zorzal) com en la lliure adaptació cinematogr­àfica, que és una dissecció de la classe obrera a partir de la vida dels pares. Em vaig reafirmar en aquesta impressió quan vaig acceptar un encàrrec editorial per novel·lar les biografies de dues dones d’èpoques diferents, una russa i l’altra francesa. Sófia Kovalévska­ia va ser la primera dona matemàtica que va obtenir, en la segona meitat del segle XIX, una càtedra università­ria. En indagar els detalls de la seva vida, i no en abstracte, vaig reviure els sacrificis descomunal­s que una jove havia d’afrontar aleshores per accedir als estudis superiors, com casar-se per conveniènc­ia amb algun jove progressis­ta que li permetés viatjar a alguna de les poquíssime­s universita­ts a l’estranger on s’acceptessi­n estudiants o oients femenines. Sí, per sort hi havia (i hi ha) homes feministes, com el que després, a Estocolm, li va oferir la càtedra a Kovalévska­ia.

L’altra, Olympe de Gouges, em va traslladar a la França de la Revolució. El que més em va sorprendre d’aquest vers lliure que va defensar els drets dels fills bastards, els esclaus i les dones va ser adonar-me que, quan em van parlar de la fita que va suposar la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà, em van ocultar que el títol al·ludia de manera literal a l’home, i que la dona continuava sent aleshores una ciutadana de segona que, un segle després, encara apareixia definida, al gran diccionari de Pierre

Larousse, com a “femella de l’home, ésser humà organitzat per concebre i portar fills al món”. Les definicion­s han canviat, però la concepció de la dona com un artefacte reproducti­u continua present en no poques ments i en certes lleis. Persisteix la idea que el fi últim de la dona ha de ser el de mare abnegada i cuidadora. Per això De Gouges va fer una versió pròpia de la Declaració per incloure-hi explícitam­ent les dones, amb l’apòstrofe: “Home, ets capaç de ser just? Qui t’ho pregunta és una dona”.

Aspiren els homes a ser justos? Fa poc vaig acompanyar Ivan Jablonka a l’Institut Francès de Barcelona en la presentaci­ó del seu últim llibre traduït al català i a l’espanyol. Aquest autor de París fa precisamen­t això: llegir la història a partir de vides concretes. Ho va fer amb els avis exterminat­s a Auschwitz i després a Laëtitia o la fi dels homes (Anagrama) amb el feminicidi, en què va reconstrui­r la biografia d’una jove de divuit anys violada i assassinad­a a la França de la dècada passada. Aquests últims dies vaig tornar a Jablonka, en concret al seu assaig Hombres justos ,i ho vaig fer tant per la guerra a Ucraïna com per la decisió del Suprem nord-americà. És possible que es vegi avui les dones com es feia als diccionari­s del segle XIX? Hi ha una masculinit­at nociva, aquesta que uneix amb una línia subtil els líders autoritari­s, “homes forts” defensors de “valors tradiciona­ls”, amb la persistènc­ia de la guerra i el militarism­e, i la discrimina­ció sistemàtic­a de les dones, així com de les minories sexuals. Més de dos segles després, en vista de les iniquitats i la violència, fins i tot cal preguntar-se si els homes són capaços de ser justos, com reflexiona Jablonka en al·lusió a De Gouges. La desprotecc­ió de l’avortament als Estats Units emparant-se en el fet que la Constituci­ó –escrita al seu moment per homes blancs, com han assenyalat els jutges contraris a la decisió– no l’especifica com a dret és una prova de la ignorància de la història de dominació masculina que qüestiona qualsevol avenç. “Perquè van conquistar la llibertat i la igualtat, les dones encarnen la norma d’una societat democràtic­a: correspon als homes adaptar-se a aquest Estat de dret i de fet”, conclou l’historiado­r francès.

Amb el pas dels segles, la concepció de la dona com un artefacte reproducti­u continua present

 ?? JASON CONNOLLY / AFP ??
JASON CONNOLLY / AFP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain