La Vanguardia (Català)

Europa proposa prohibir el tabac escalfat de sabors

La mesura s’inscriu en les accions contra el càncer

-

La Comissió Europea (CE) va proposar ahir prohibir la venda als països comunitari­s de productes de tabac que s’escalfa de sabors, per vaporejar, com una acció més de l’estratègia contra el càncer.

La mesura es planteja, segons la CE, davant l’augment de vendes d’aquests productes i per l’increment observat del consum entre els menors de 25 anys. un informe comunitari indicava que hi ha hagut un “canvi substancia­l de circumstàn­cies” en les vendes del tabac escalfat, que ha superat els llindars d’exempció. El tabac aromatitza­t i mentolat ja està prohibit a la unió Europea (uE) des del 2020 per restar atractiu al fet de fumar, però es permeten sabors en l’escalfat perquè era poc consumit, cosa que ja ha canviat.

I és que la pujada de vendes del tabac escalfat (en general, amb sabors i sense) va ser de fins al 1.000% en alguns països (com Itàlia i Polònia) entre el 2018 i el 2020. Les vendes es van multiplica­r per 20 en tota la uE en aquests dos anys, segons l’informe comunitari.

En tota la uE el tabac escalfat va suposar un 3,51% del total de les vendes de tabac el 2020 (amb un volum de 20.776 milions d’unitats). És el producte més sol·licitat (encara a distància) després dels cigarrets i el tabac de picadura.

El tabac que s’escalfa és una alternativ­a dels últims anys al cigarret convencion­al que es fuma. En aquest cas es vaporeja. El dispositiu és semblant al cigarret electrònic, però no utilitza càpsules de líquid, sinó de tabac real, que s’escalfa i desprèn un vapor que s’inhala –conté nicotina i altres substàncie­s–. No hi ha combustió del tabac ni se n’aspira el fum, raó per la qual els fabricants el promocione­n com de menys risc per a la salut que el cigarret tradiciona­l.

“Eliminant del mercat el tabac de sabors que s’escalfa fem un altre pas endavant en el Pla Europeu contra el Càncer cap a l’objectiu d’una ‘generació lliure de tabac’, en què menys d’un 5% de la població en consumeixi el 2040”, va declarar la comissària de salut de la CE, stella Kyriakides, en una nota de premsa.

“Amb nou de cada deu casos de càncer de pulmó causats pel tabac, volem fer que fumar sigui tan poc atractiu com sigui possible per protegir la salut dels nostres ciutadans i salvar vides”, va explicar la comissària.

Per això són clau “accions més rotundes per reduir el consum de tabac, l’aplicació estricta i estar al dia per frenar l’interminab­le flux de nous productes que surten al mercat, sobretot per protegir els joves. La prevenció sempre és millor que curar”, va assenyalar Kyriakides.

La proposta de prohibir el tabac escalfat de sabors no és d’execució immediata. Ha de ser analitzada pel Consell i el Parlament europeus i, si els estats no s’hi oposen, entraria en vigor 20 dies després de la seva publicació al Diari Oficial. Després els estats membres tindrien vuit mesos per traslladar la directiva a la seva legislació nacional i tres mesos més de marge per aplicar-la.

La uE considera que el consum de tabac és el risc més important per a la salut i la primera causa prevenible de mort prematura: hi atribueix prop de 700.000 morts prematures a l’any i assenyala que entorn de la meitat dels fumadors moren abans d’hora (una mitjana d’uns 14 anys abans).●

L’acció vol reduir el vaporeig entre els més joves i, així, el tabaquisme en la població

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain