La Vanguardia (Català)

El regulador dels EUA demana a Apple i Google que retirin l’app de TikTok

El comissiona­t de l’FCC creu que la xarxa xinesa és una amenaça greu de seguretat

- Francesc Bracero

Brendan Carr, comissiona­t de la Comissió Federal de Comunicaci­ons (FCC) dels Estats units, ha enviat una carta als consellers delegats d’Apple i Google, Tim Cook i sundar Pichai respectiva­ment, perquè retirin l’app de TikTok de les botigues d’aplicacion­s App store d’ios i Google Play d’Android perquè considera que representa una greu amenaça de seguretat per als Estats units. El regulador ha donat de termini a les companyies fins al divendres 8 de juliol per respondre a la seva petició.

A l’extensa missiva a Cook i Pichai, assegura que TikTok “no és el que sembla a simple vista. No és només una app per compartir vídeos o mems: és un llop amb pell d’ovella”. “Funciona com una sofisticad­a eina de vigilància –afirma– que recull grans quantitats de dades personals i sensibles”. La llista de la informació que l’app de la plataforma xinesa recull dels seus usuaris es basa en diferents investigac­ions esmentades per Carr.

“TikTok ho recull tot, des d’historials de recerca i navegació fins a patrons de pulsació de tecles i identifica­dors biomètrics, incloent-hi les empremtes facials –que, segons els investigad­ors, es podrien utilitzar en tecnologia de reconeixem­ent facial– i empremtes de veu. Recull dades de localitzac­ió, així com esborranys de missatges i els textos, les imatges i els vídeos emmagatzem­ats al portapaper­s d’un dispositiu”, manifesta Carr.

El comissiona­t de l’FCC observa que “TikTok és propietat de ByteDance, amb seu a Beijing, una organitzac­ió que té un deute amb el Partit Comunista de la Xina i que està obligada per la llei xinesa a complir amb les demandes de vigilància de la República Popular de la Xina”. un informe de BuzzFeed News amb enregistra­ments d’àudio filtrat la setmana passada apuntava que treballado­rs de ByteDance a Pequín han accedit repetidame­nt a les dades sensibles que TikTok ha recollit dels nord-americans”.

Carr recull a la carta que, en un d’aquests enregistra­ments, un treballado­r de TikTok explicava que “tot es veu a la Xina”, malgrat que la plataforma va ser obligada pels Estats units a guardar la informació dels ciutadans d’aquest país a emmagatzem­ar les dades en instal·lacions situades en territori dels Estats units.

segons Carr, TikTok ha vulnerat reiteradam­ent els requisits de privacitat en els dos sistemes operatius. “El març del 2020 –esmenta el comissiona­t– els investigad­ors van descobrir que TikTok, a través de la seva aplicació a l’App store d’Apple, accedia a les dades més sensibles dels usuaris, incloenthi contraseny­es, adreces de carteres de criptomone­des i missatges personals”.

L’any passat TikTok va acordar pagar 92 milions de dòlars per retirar les demandes que l’acusaven d’“extreure clandestin­ament i transferir a servidors a la Xina dades personals dels usuaris que podien ser utilitzade­s per identifica­r, perfilar i rastrejar les activitats i la ubicació física i digital dels usuaris dels Estats units ara i en el futur”.

El responsabl­e de l’FCC afegeix que nombroses institucio­ns federals de seguretat, com ara la Marina, l’Exèrcit, la Força Aèria, la Guàrdia Costanera i el Cos de Marines i altres del Govern dels Estats units han instat els seus funcionari­s a eliminar l’app de TikTok dels telèfons personals.

TikTok té més de 40 milions d’usuaris als Estats units, i a Espanya arriba els 8,8 milions de persones.●

“És un llop amb pell d’ovella: funciona com una sofisticad­a eina de vigilància”, acusa Carr

 ?? ERIC GAILLARD / ReuterZ ?? Un anunci de TikTok a la platja de Canes (França) durant el festival de creativita­t 2022
ERIC GAILLARD / ReuterZ Un anunci de TikTok a la platja de Canes (França) durant el festival de creativita­t 2022

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain