La Vanguardia (Català)

Els gossos descendeix­en de dues poblacions de llops, una de l’est d’Àsia i l’altra d’Europa

- ISABEL TROYTIÑO

El gos domèstic prové d’almenys dos llinatges o espècies de llops i va començar a domesticar-se en llocs diferents, segons una investigac­ió internacio­nal coordinada per l’Institut Francis Crick de Londres publicada ahir a la revista Nature.

Després de comparar 71 genomes de llops d’entre 129.000 i 13.000 anys d’antiguitat, els investigad­ors van concloure que les espècies de gos que abunden a Amèrica del Nord, Àsia i Europa provenen del llop gris siberià, però que les del Pròxim orient, l’Àfrica i el sud d’Europa també comparteix­en trets genètics amb una altra població de llops del sud-oest d’Euràsia. Totes dues poblacions de llops haurien de tenir un avantpassa­t comú de què encara no s’han trobat fòssils.

“L’estudi dels 72 genomes de llops antics inclou al voltant de 30.000 generacion­s, per això ha estat possible conèixer com ha canviat l’ADN dels llops al llarg d’aquest temps: descrivint la selecció natural en acció”, explica una nota de l’Estació Biològica de Doñana del CsIC, que ha intervingu­t en la recerca.

El registre fòssil més antic associat al gos actual data d’un esquelet de fa 14.000 anys. L’origen dels gossos va haver de tenir lloc prèviament. Els autors van començar situant-lo fa entre 40.000 i els 14.000 anys, i el van delimitar després entre 25.000 i 14.000 anys. Entre les mostres analitzade­s, semblava que una alteració genètica tenia una mica a veure amb el fet que els llops sobrevisqu­essin i donessin pas a una nova espècie, fa entre 40.000 i 30.000 anys.

Durant aquest període, “una variant genètica va passar de ser molt rara a ser present en tots els llops i gossos de l’actualitat. Aquesta variant afecta un gen, IFT88, que està involucrat en el desenvolup­ament del crani i la mandíbula”, explica el comunicat de l’EBD-CsIC. “És possible que la propagació d’aquesta variant hagi estat impulsada per un canvi en la dieta dels llops, causat per un canvi en els tipus de preses disponible­s durant l’edat de gel i que van donar un avantatge als llops amb una determinad­a forma del cap”, aclareixen a la institució.●

 ?? ?? El llop, avantpassa­t del gos
El llop, avantpassa­t del gos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain