La Vanguardia (Català)

El festival ÉsDansa arriba a la 40a edició i recupera la presència internacio­nal

- MARIA VIDAL TRILLA

El festival de dansa tradiciona­l ÉsDansa celebra aquest estiu les seves quatre dècades d’existència amb la tornada a la plena normalitat, cosa que vol dir que companyies internacio­nals tornaran la setmana del 22 al 28 d’agost a la població de les Preses, a la Garrotxa. “Recuperem la línia participat­iva i internacio­nal que coneixíem del festival, i això és la millor celebració que podríem fer”, va declarar a la presentaci­ó Roger Casalprim, president del Cercle de Cultura Tradiciona­l i Popular Marboleny, entitat organitzad­ora del cicle. Per la seva part, Núria Feixas, directora d’ÉsDansa, va subratllar que aquest any torna “el 100% de les línies que fèiem fins ara”, caracterit­zades pel fet de ser altaveu de la dansa d’arrel i apostar per l’intercanvi cultural.

L’Argentina, la República de Djibuti, el Panamà, Tahití, Eslovàquia i Mèxic seran els països convidats que participar­an en les Nits ÉsDansa, en què els espectador­s podran ballar al ritme de les seves danses tradiciona­ls. Però entre els 400 artistes que passaran pel festival, s’hi podrà veure un ventall de propostes que inclou des d’esbarts dansaires fins a espectacle­s de creació contemporà­nia que reinterpre­ten el folklore perquè, segons ÉsDansa, és una cosa molt viva. En aquest últim grup, hi destaquen Tradere, firmat per Laia Santanach, o Movimiento involuntar­io de Lara Brown, que veuran la llum al certamen, així com Pyrene 430 d’Amaiur Luluaga, Claudia Gómez, Iñaki Plaza i Àlex López, que es recupera després de la cancel·lació per la pluja de l’última edició.

El festival també proposa diversos itineraris en la seva programaci­ó. Un és el pla d’Impuls a la Dansa de Soca-rel, en què es podran veure El cos que ens fa , de l’Esbart Sant Cugat, i Fiblades ,la primera obra de La Llançadora, dos espectacle­s amb mentoria artística. I com que la cultura popular no s’entén sense el seu territori, es podrà veure Fora N9U de l’Esbart Sant Martí en el marc de l’itinerari Dansa i Paisatge.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain