La Vanguardia (Català)

Espanya exhibeix potencial exportador de gas en ple focus internacio­nal

Per primera vegada el país és exportador net d’energia a través del seus gasoductes

- Pilar Blázquez

Amb tota l’atenció mediàtica mundial concentrad­a a Madrid, Espanya treu pit. No només és capaç d’organitzar, amb èxit i seguretat, una cimera de l’OTAN històrica, sinó que també s’exhibeix al món com a potència amb capacitat per mitigar, almenys en part, un dels problemes econòmics que provoca el ja enemic oficial Rússia amb els seus talls de gas.

No és casualitat que entre els titulars de la cimera de l’OTAN s’hi hagi colat l’estrena, per primera vegada en la història, de la canalitzac­ió nord-sud del gasoducte Magrib-Europa que uneix Espanya amb el Marroc a través de Tarifa i que fins al novembre del 2021 permetia el pas de fins a 12,5 bcm de gas procedent d’Algèria.

Amb Biden com a testimoni, Espanya demostra la seva capacitat estratègic­a per assortir el Marroc amb el subministr­ament de gas anual que va perdre quan Algèria, país alineat amb Rússia, li va tallar el subministr­ament, al novembre. El gasoducte MagribEuro­pa va començar dimarts a bombar gas des d’Espanya fins al Marroc, com va avançar La Vanguardia, i ho va continuar fent ahir durant tot el dia amb un flux entorn dels 153.000 metres cúbics en les hores de màxim funcioname­nt, segons les dades d’Enagás.

Espanya es converteix així en el canal que permetrà al Marroc suplir les seves necessitat­s de gas. Aquesta capacitat de subministr­ament en situacions estratègiq­ues per part d’Espanya s’uneix a la que exerceix des del mes d’abril amb França. Des d’aleshores, Espanya té funcionant a ple rendiment les altres dues úniques connexions gasistes habilitade­s al nord d’Espanya. La que connecta a través d’Irun, amb una capacitat de 2,1 bcm a l’any, i la que enllaça a través de Larrau, amb 5,3 bcm més a l’any.

França ha hagut de fer servir aquestes connexions, durant anys amb una utilitat mínima, ja que el seu potencial nuclear ha patinat en el moment més conflictiu. La meitat dels seus 56 reactors nuclears estan parats just quan Rússia està retallant el subministr­ament de gas a Europa. El problema és lluny de ser temporal o respondre a parades tècniques.

La meitat de les centrals parades a França tenen problemes de corrosió en reactors que en principi tenien una esperança de funcioname­nt, sense reformes, de més de vint anys. Això ha deixat el país amb el nivell més baix de producció elèctrica nuclear en 20 anys i l’ha obligat a maximitzar les seves importacio­ns d’electricit­at i gas amb Espanya.

Però l’aportació espanyola està afectada per les seves limitades infraestru­ctures. El conseller delegat d’Enagás, Arturo Gonzalo, va assegurar a l’última presentaci­ó de resultats del gestor d’infraestru­ctures que les sis regasifica­dores amb què compta Espanya li atorguen una capacitat exportador­a d’almenys 20 bcm per any.

Aconseguir el compromís de França per finançar la connexió a través del Pirineu català, coneguda com a Midcat, és clau per consolidar el paper d’Espanya com a potència exportador­a d’energia en aquest delicat context geoestratè­gic.c

El compromís de França per finançar el Midcat és estratègic per consolidar aquesta posició

 ?? ?? El projecte del Midcat va ser paralitzat per falta de viabilitat financera
El projecte del Midcat va ser paralitzat per falta de viabilitat financera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain