La Vanguardia (Català)

El desprestig­i de l’INE

- Mariano Guindal

Nadia Calviño s’ha engegat un tret al peu, al seu i als de tots els espanyols. Desprendre’s del president de l’INE, Juan Rodríguez Poo, en ple enfrontame­nt amb l’Executiu per les males dades suposa sembrar la sospita en les estadístiq­ues oficials, i això és especialme­nt greu quan la prima de risc ens assetja.

Com la dona del Cèsar, l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE) no només ha de ser honrat, sinó que també ho ha de semblar. I la manera com s’ha resolt aquest conflicte dona peu a la desconfian­ça. No s’ha d’oblidar que un element fonamental en la intervenci­ó de Grècia durant la crisi financera del 2008 va ser la sospita que les estadístiq­ues oficials estaven sent manipulade­s.

Més enllà que hi hagi intencions perverses d’Economia respecte a l’INE, el problema és la manera com s’ha abordat el canvi de president. Una actuació inèdita. És tant com intentar canviar l’àrbitre i les regles de joc a mig partit. Això és el que ho converteix en un escàndol monumental.

Calviño podria tenir raons per dubtar de l’elaboració d’estadístiq­ues bàsiques, com l’IPC o el PIB, però amb la seva actuació les ha perdut. La vicepresid­enta s’ha enfurismat amb unes dades que han qüestionat les seves optimistes previsions de creixement i recuperaci­ó. No oblidem que fins fa una setmana havia mantingut contra vent i marea que la inflació era un fenomen passatger i conjuntura­l. Però l’IPC del juny se situa ni més ni menys que al 10,2%, una xifra desconegud­a des de fa 37 anys.

Calviño podria dir que és perquè les estadístiq­ues estan mal fetes i només recullen els preus regulats de l’electricit­at, però, si anés a comprar, fes gasolina, prengués una canya en un bar o veiés el que passa a la UE, s’adonaria que els preus estan desbocats, amb Rodríguez Poo o sense. Quan escups al cel, l’escopinada et sol caure a la cara.

I passa el mateix amb la desacceler­ació. Hi està havent un canvi de cicle, agradi o no al Govern de coalició. Per això, el PIB del primer trimestre va recollir la frenada amb un exigu 0,3%, i Calviño va desautorit­zar les estadístiq­ues. Una actuació gravíssima. Podria haver tingut raó perquè han augmentat la recaptació fiscal i els afiliats a la Seguretat Social, però no està tenint en compte que el nombre d’hores treballade­s és més baix. La gota que va desbordar el got va ser quan el president de l’INE va dir que la realitat era encara pitjor i el va tornar a abaixar al 0,2%.

Per molt que molesti el Govern, les estadístiq­ues oficials indiquen que Espanya està entrant en una estagflaci­ó com

Cal veure si la forta pujada de l’ocupació és real o una operació de maquillatg­e estadístic

la resta de la UE. Baix creixement i elevada inflació. I cal veure si el fort augment de l’ocupació és una operació de maquillatg­e estadístic o si és real.

Probableme­nt Calviño té raó quan diu que cal reforçar l’INE, però això s’ha de fer a principi de legislatur­a i de manera consensuad­a. Amb el menjar no s’hi juga.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain