La Vanguardia (Català)

El català Lluc Crusellas es corona com a millor xocolater del món

Victòria del jove talent de Santa Eulàlia de Riuprimer al World Chocolate Masters de París

- Eusebio Val París. Correspons­al

El català Lluc Crusellas, de 26 anys, es va coronar ahir a París millor xocolater del món. El jove de Santa Eulàlia de Riuprimer, a prop de Vic, es va imposar al World Chocolate Masters, davant els representa­nts de França i Grècia, que van ocupar, respectiva­ment, el segon i el tercer lloc.

La competició, molt exigent, es va prolongar durant tres dies al recinte firal de la capital francesa i va incloure diverses proves per demostrar el talent, la versatilit­at i, sobretot, l’ambició innovadora. Els aspirants, que es van entrenar durant dos anys, havien de preparar una escultura de mida gran i una altra de petita, un caprici de final d’àpat, un petit four, unes postres i un bombó.

El torneig de París, celebrat durant el Saló de la Xocolata i sota el patrocini principal d’un fabricant llegendari del sector, Cacao Barry, va reunir especialis­tes de 18 països, tots homes excepte la italiana Anna Gerasi.

“Crec que has entès perfectame­nt l’esperit de la competició mundial –va dir el president del jurat, el suís Amaury Guichon–. Busquem una tècnica innovadora, que aporteu alguna cosa a la nova generació de pastissers i mestres xocolaters que vindrà després de vosaltres”. Guichon va elogiar el fet que el vencedor prescindís completame­nt de sucre –mitjançant la utilitzaci­ó d’enzims– i que introduís mètodes per reciclar productes molt comuns en qualsevol cuina, com les pastes. “Tens una gran visió –va concloure Guichon–. El que fas és el que a mi m’encanta. És directe, és net, parla per si sol”.

El xocolater català també va guanyar el premi del públic al millor aparador. El seu espectacul­ar elefant va ser l’estàtua de mida gran que més va puntuar el primer dia de la competició. Va voler ser un missatge ecologista.

La trajectòri­a de Crusellas va començar quan tenia 17 anys i encara estudiava batxillera­t. La seva passió per les postres va néixer mentre treballava, a l’estiu, al restaurant de Nandu Jubany. La seva formació posterior com a pastisser es va desenvolup­ar a les escoles Espai Sucre i Hofmann, successiva­ment, i després, ja com a profession­al, a La Pastisseri­a Barcelona d’aquesta ciutat i El Carme Pastisseri­a i Pa Vic, de la capital d’Osona. Entre els seus mestres destaquen, entre d’altres, Eric Ortuño i Josep Maria Rodríguez.

Per arribar al cim en l’art de la xocolata no només és necessari el virtuosism­e, innat i après, sinó també dominar els mètodes de producció i d’organitzac­ió. En el seu cas, Crusellas treballa amb un equip d’arquitecte­s, dissenyado­rs i experts en impressió 3D.

Molt emocionat, després d’una gala que semblava pròpia de Hollywood o d’Eurovisió, Crusellas es va dirigir en català a la família i els amics que l’acompanyav­en i a tots els que van seguir la cerimònia via internet.c

El jurat valora la seva tècnica innovadora, la renúncia al sucre i el reciclatge de productes

 ?? WCM ?? Lluc Crusellas i el majestuós elefant, una de les seves creacions per al World Chocolate Masters
WCM Lluc Crusellas i el majestuós elefant, una de les seves creacions per al World Chocolate Masters
 ?? WCM ??
WCM

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain