La Vanguardia (Català)

Canvi de cicle als Estats Units

El vot jove es fa determinan­t en un país regit per líders d’edat avançada

- FErnando García

A la superfície es veuen lleus reajustame­nts. Per sota es perceben moviments sísmics.

Els Estats Units no han ni començat a pair el resultat i conseqüènc­ies de les eleccions legislativ­es de dimarts. Entre altres coses perquè el recompte de vots encara continua i el repartimen­t de les Cambres continuava ahir en l’aire, si bé amb la perspectiv­a d’una victòria republican­a per la mínima a la Cambra de Representa­nts i grans possibilit­ats que els demòcrates mantinguin per poc el control del Senat. Però malgrat que el país encara estigui mastegant el procés, les midterm ja ofereixen senyals d’un imminent canvi de cicle a la nació que, sent el mirall en què es mira tot Occident, potser incideix a la resta del món.

El senyal més important està en el sentit i la quantia del vot jove, és a dir, de la franja social que representa el nou del present i l’essencial del futur de la potència americana. El president ho va dir en la seva compareixe­nça de dimecres: cal agrair el resultat —va assenyalar— al vot massiu d’uns joves preocupats pel canvi climàtic i la violència armada, entre altres assumptes no tan atesos pels seus majors. Les dades avalaven les paraules de Joe Biden. Segons les primeres estimacion­s dels instituts demoscòpic­s, els nord-americans d’entre 18 i 29 anys formen l’únic grup d’edat que dimarts va votar majoritàri­ament demòcrata.

En concret, el seu suport al partit de Biden va ser del 63%, davant un 35% que va donar suport als republican­s. I en el cas dels joves negres i hispans els índexs de vot progressis­ta van assolir el 89% i el 68%, respectiva­ment. A més, la participac­ió juvenil, fins i tot situada en un modest 27%, va ser la segona més alta en els últims 30 anys, només per darrere de l’aquí “històric” 31% del 2018. I les seves paperetes van representa­r el 12 % del total.

En suma, les noves generacion­s van inclinar la balança de les legislativ­es i van ser determinan­ts en la frenada de l’anunciada marea vermella de vots, així anomenada pel color del Partit Republicà.

El gir generacion­al en la base de l’electorat obliga a fixar-se en les possibilit­ats de canvi generacion­al a la cúpula dels partits. I més en un país on el president està a punt de fer 80 anys i on el líder de l’oposició, Donald Trump, en té 76. La presidenta de la Cambra Baixa i tercera autoritat del país, Nancy Pelosi, ja està de sortida, amb 82 anys –sobretot per les escasses possibilit­ats que el seu partit retingui el control de l’hemicicle–, i el cap dels republican­s al Senat, Mitch McConell, en va fer 80 al març.

El president es pensa presentar a les eleccions del 2024 malgrat el que diuen les enquestes?, van preguntar a Biden dimecres. Un sondeig a peu d’urna acabava de llançar la dada d’un 67% de votants que no volen que ell opti a la reelecció. Però el mandatari va dir que això no influirà en la seva decisió. “Miri’m!”, va respondre amb la convicció –com se sap per anteriors respostes– de trobar-se en perfecta forma per continuar els dos anys que li queden de primer mandat i quatre més d’un segon. Biden va afegir que la seva idea i la dels que l’envolten és presentar-se però que, després de parlar-ho “en família” aquest Nadal, preveu prendre la decisió a començamen­ts del 2023.

Pel que fa a Trump, més enèrgic que ningú per no dir volcànic, el seu pla sembla ser anunciar dimarts la seva candidatur­a a les presidenci­als. No li importa que gran part de les seves apostes per a escons clau a les dues Cambres i càrrecs de governador igualment crucials hagin fallat. Ni que els seus assessors li aconsellin esperar almenys que tots els resultats es confirmin. Sí que li importa, pe

Els nord-americans de 18 a 29 anys van ser decisius en el fre de la ‘marea vermella’: un 63% va votar demòcrata

Biden i Trump diuen que volen continuar, però la biologia i els problemes polítics no els ho posen fàcil

rò no per desanimar-lo, sinó perquè li sembla deslleial, que el tot just reelecte i triomfant governador de Florida, Ron DeSantis, que va guanyar al seu adversari amb 20 punts de diferència i té 44 anys, pugui desbancar-lo del lideratge del partit i de la mateixa candidatur­a a les presidenci­als.

Trump manté un fort suport en la base republican­a. Però els seus problemes amb la justícia poden esclatar-li a la cara en qualsevol moment. I els electors, en el seu conjunt, li han enviat un missatge de canvi de cicle que també sembla implicar un càstig a certes actituds extremes, encara que no sigui aquest el cas, ara per ara, respecte a l’ultra DeSantis.

Mentrestan­t, els demòcrates van guanyar ahir un escó al Senat a Arizona –el de l’astronauta retirat Mark Kelly– que els va situar al caire dels 50 que necessiten per continuar controlant la Cambra. Les projeccion­s de votació a Nevada, on faltaven per escrutar un 4% dels vots, apuntaven a una probable victòria de la demòcrata Catherine Cortez Masto sobre el republicà Adam Laxalt. Si aquest triomf es confirmés, el partit de Biden no necessitar­ia l’escó en lliça a Geòrgia – on els dos contendent­s aniran a una segona volta el 6 de desembre– per mantenir el seu domini del Senat. No obstant això, una doble victòria de Cortez davant Laxalt a Nevada i de Raphael Warnock davant Herschel Walker a Geòrgia representa­ria un insòlit avenç demòcrata a la Cambra Alta en unes midterm de primer mandat. Encara que perdessin la Cambra Baixa, com temen que passi, els de Biden podrien acabar proclamant una parcial però vistosa onada blava al Congrés. El que li faltava a Trump.c

 ?? ?? Una nena observant la seva mare mentre vota en una institut públic de secundària a Sioux City (Iowa) dimarts
Una nena observant la seva mare mentre vota en una institut públic de secundària a Sioux City (Iowa) dimarts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain