La Vanguardia (Català)

Biden demanarà a Xi un “paper constructi­u” per contenir Corea

Els líders també parlaran de Taiwan i Ucraïna a Bali, abans del G-20

- Ismael Arana Jong Kong. Correspons­al

El president dels Estats Units, Joe Biden, demanarà al seu homòleg xinès, Xi Jinping, un “paper constructi­u” per contenir la bel·licosa Corea del Nord durant la trobada que mantindran tots dos a Bali (Indonèsia) en els prolegòmen­s de la cimera del G-20.

En els últims mesos, Pyongyang ha augmentat exponencia­lment els llançament­s de míssils, i tot apunta que estaria preparant la seva setena prova nuclear. Segons va avançar el conseller de Seguretat Nacional, Jake Sullivan, el líder dels Estats Units insistirà que aquestes accions represente­n una amenaça per al seu país i “la pau i l’estabilita­t regional”, i demanarà a Pequín que pressioni el seu veí comunista perquè temperi les provocacio­ns.

“Si Corea del Nord continua per aquest camí, simplement significar­à una presència militar i de seguretat dels Estats Units més gran a la regió. La Xina té interès a exercir un paper constructi­u en la contenció de les pitjors tendències de Corea del Nord. Si decideixen fer-ho o no, depèn d’ells”, va apuntar l’assessor.

Pequín és el principal aliat de Corea del Nord i el seu soci comercial més important. Tot i així, no queda clar fins a quin punt té capacitat per influir en el règim de Kim Jong-un o si li interessa ferho en un moment de creixent tensió en què Washington està estrenyent llaços amb els seus aliats a la regió, Corea del Sud i el Japó.

L’afer nord-coreà, amb Taiwan o la guerra a Ucraïna, formarà part fonamental de la trobada entre els dos líders. No s’espera que la seva primera reunió en persona com a presidents (ja es van veure en múltiples ocasions com a vicepresid­ents) doni grans resultats, però sí que serveixi perquè exposin les seves línies vermelles mútues i mantinguin oberta la comunicaci­ó en qüestions d’interès regional i global.

Sullivan va parlar poc abans que

Biden aterrés a la capital de Cambodja, Phnom Penh, on va participar en la cimera anual de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (Asean). Durant la cita, l’americà va assenyalar que busca donar una ajuda de 850 milions de dòlars per a la regió, un intent per contrarest­ar la creixent influència de la Xina a la zona.

Biden també va celebrar l’ampliació de les relacions amb aquesta organitzac­ió a associació estratègic­a integral, cosa que els acosta per afrontar junts desafiamen­ts com el canvi climàtic, la seguretat alimentàri­a o les amenaces a la seguretat. “L’Asean és al centre de l’estratègia de la meva Administra­ció a l’Indopacífi­c i continuem enfortint el nostre compromís”, va apuntar.

Després d’anys d’allunyamen­t diplomàtic per part de l’expresiden­t Donald Trump, Biden està fent un esforç per estrènyer les relacions amb aquest bloc del Sudest Asiàtic, on també es disputa la influència política i econòmica amb la Xina. Tot i així, els seus membres proven de mantenir l’equilibri entre les dues potències sense prendre partit clar per l’una o l’altra.

Biden, que semblava cansat després d’arribar a Cambodja des de la cimera del clima a Egipte, es va tornar a equivocar en públic parlant de “lideratge colombià” en lloc de cambodjà. Està previst que avui es reuneixi amb els líders de Corea del Sud i el Japó, també presents al fòrum, abans de posar rumb a Indonèsia.c

Els EUA prometen 850 milions de dòlars per al Sud-est Asiàtic, on la influència xinesa s’estén

 ?? Al x A ?? Biden, al costat del president de Cambodja, amfitrió de la cimera de l’Asean
Al x A Biden, al costat del president de Cambodja, amfitrió de la cimera de l’Asean

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain