La Vanguardia (Català)

“Lula era l’única alternativ­a per a l’elit”

-

Aventura colpista “La institució de les forces armades entén que ha de vetllar per la seva supervivèn­cia”

Desvarieja­t “La racionalit­at de Bolsonaro només atén el seu projecte personal de poder”

Autor del llibre que va inspirar Tropa d’elit, la taquillera pel·lícula sobre la guerra policial a les faveles a Rio (José Padilha, Wagner Moura, 2007) Luiz Eduardo Soares ha assessorat diverses administra­cions en àrees de seguretat. Antropòleg i analista polític, professor visitant de les universita­ts de Harvard i Colúmbia, Soares –nascut a l’estat de Rio de Janeiro el 1954– analitza en els seus últims llibres la història del racisme i la desigualta­t al Brasil i el fenomen del bolsonaris­me.

Creu que Bolsonaro intentarà desestabil­itzar la transició després de perdre les eleccions?

És difícil saber què farà Bolsonaro, perquè no respon als principis de la racionalit­at. És un home que ha defensat la necessitat d’una guerra civil, de matar 30.000 persones per alliberar el Brasil de l’esquerra. Jo diria que algun acte de teatre organitzar­à perquè Lula assumeixi el càrrec al gener amb part de la seva legitimita­t ja minvada. A l’horitzó hi pot haver dies difícils. Però a les elits brasileres el caos no els interessa.

I als militars?

Alguns militars van participar en l’informe Projecte Nació: Brasil 2035, que esbossa una proposta aterridora de destrucció de la democràcia. I va ser difós pels generals fa només tres o quatre mesos... Dit això, estic tranquil. Perquè la institució de les forces armades entén que ha de vetllar per la seva pròpia supervivèn­cia. L’entorn internacio­nal, sobretot el suport dels EUA a la victòria de Lula, desincenti­varà qualsevol aventura colpista. Amb Trump a la Casa Blanca hauria estat diferent.

Aquest pacte de Lula amb l’establishm­ent –encara que fos necessari per protegir la democràcia– no el lligarà de mans al govern? Efectivame­nt. Tindrà poc marge davant un Congrés fortament dretà. I els seus propis aliats són neoliberal­s, un establishm­ent que al final va acabar inclinant-se per Lula.

Per què l’elit brasilera va acabar inclinant-se per Lula? Perquè Bolsonaro és un desvarieja­t. Ell fa càlculs atenent una racionalit­at basada excluport sivament en el seu projecte personal de poder. I aquest projecte és la devastació de les institucio­ns construïde­s en la democràcia, la destrucció de la Constituci­ó del 1988 i la creació d’un poder cada vegada més autoritari amb una gran capacitat de mobilitzac­ió de les bases d’inspiració feixista. Ell continuava a la presidènci­a com l’antisistem­a. I crec que les elits, després de donar-li suport al començamen­t perquè prometia aprofundir en el neoliberal­isme, al final van voler posar fi a tot això. I l’única alternativ­a ha estat Lula.

Però Bolsonaro sí que va aconseguir el suport de l’establishm­ent el 2018.

Sí. Al principi li van donar suel gran capital i alguns dels grans mitjans. L’explicació és que els avenços sota els governs de Lula i Dilma en àrees com la justícia social, la desigualta­t i el racisme van generar una por en determinat­s sectors acomodats de la societat. I es va declarar la guerra contra Lula coordinada des dels grans mitjans de comunicaci­ó i els fiscals del cas Lava Jato –investigac­ió anticorrup­ció–, que van aconseguir crear una percepció generalitz­ada que Lula era corrupte. Això va crear un espai per a la ultradreta que es va anar eixamplant. Al final els liberals i conservado­rs moderats democràtic­s van perdre completame­nt la capacitat per dialogar amb el sentiment popular.

Què va substituir el centre? Va emergir un escenari protagonit­zat exclusivam­ent per Lula i Bolsonaro. A l’imaginari popular hi persistia la figura de Lula pel que va fer en els seus governs. Davant d’ell hi havia Bolsonaro, la base del qual va ser construïda sobre la hiperpolit­ització del discurs inflamat neopenteco­stal sobre el mal i el dimoni. La idea del mal com a presència al món que ha de ser exorcitzat. Hi va haver una moralitzac­ió de la política i això va permetre l’expansió de la ideologia neoliberal de l’Estat mínim. En nom de la lluita contra la corrupció.

El paper de l’evangelism­e en aquest procés fa pensar molt... És irònic perquè el neopenteco­stalisme, entitats com l’Església Universal, es basen en la teologia de la prosperita­t, i el seu creixement va tenir molt a veure amb els assoliment­s socials i econòmics de Lula i Dilma entre els anys 2003 i 2014.

Què va fer Bolsonaro per perdre el suport de les elits? Va anar cremant les naus amb una gestió absolutame­nt irresponsa­ble de la pandèmia. Ha buidat les institucio­ns per dins tal com va fer Viktor Orbán a Hongria i va anar canviant les regles del joc. I es van anar incorporan­t al bolsonaris­me elements del vell feixisme brasiler, l’integralis­me dels anys trenta. Sempre hi era present, però no va trobar mai un líder que representé­s aquests valors. Fins que va arribar Bolsonaro i es va imposar la idea en la societat que la política per si mateixa és corrupció. Les elits van començar a donar l’esquena a Bolsonaro perquè veien que un segon mandat podria ser una amenaça per a ells mateixos. Va crear una imprevisib­ilitat enorme. No se sabia de què seria capaç després del que va fer. Les elits, pel seu propi interès, van percebre que Lula seria un líder popular moderat. I això va donar lloc al front ampli.

Quin espai hi haurà perquè Lula implementi una agenda de canvi?

Hi ha una resposta minimalist­a i una altra de maximalist­a. La minimalist­a és que Lula es limitarà a restaurar la democràcia. Encara que això sigui tot, haurà prestat un servei històric al Brasil. Salvaria l’Amazònia i els indígenes. Protegiria les dones. Hi hauria un ambient polític diferent amb una restauraci­ó institucio­nal. I això aplanaria el terreny per a un nou començamen­t.

I la maximalist­a?

Lula té molta experiènci­a i molta habilitat política. Potser amb fortes inversions pot reduir dràsticame­nt la fam i l’atur. L’alça del salari mínim per sobre de la inflació pot ser un mecanisme d’estímul econòmic. I d’aquí a un any, podria convèncer els seus aliats del centre que valdria la pena iniciar un projecte d’inversió, de combat a la pobresa. No serà candidat a la reelecció. Potser es pot obrir un espai perquè Lula vagi més enllà.c

Antisistem­a “Les elits van veure que Bolsonaro podria ser una amenaça per a ells mateixos”

Servei històric “Lula, com a mínim, pot aplanar el camí per a un nou començamen­t democràtic”

 ?? Andy Robinson ?? L’antropòleg i analista polític brasiler Luiz Eduardo Soares en una llibreria de Rio de Janeiro
Andy Robinson L’antropòleg i analista polític brasiler Luiz Eduardo Soares en una llibreria de Rio de Janeiro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain