La Vanguardia (Català)

“Hi ha una amenaça real d’un canvi de govern a posicions reaccionàr­ies”

-

La tragèdia de Melilla “És un deure d’aquest Govern protegir les seves fronteres de qualsevol atac violent”

Vaticinis econòmics “Espanya disposa de sòlids fonaments per esquivar amb més garanties aquesta crisi”

els països d’origen i de trànsit, però també és un deure d’aquest Govern protegir les seves fronteres de qualsevol atac violent.

No és menor que aquestes morts tinguessin lloc en territori espanyol. Vostè deu saber exactament on van tenir lloc, oi? Insisteixo, tota la informació està a disposició de la Fiscalia i del Defensor del Poble. Hi hem enviat una missió del Congrés, el ministre ha comparegut i hi tornarà...

El seu discurs en aquest tema ha canviat des d’aquells temps en què va acollir l’Aquarius? No. És el mateix. Nosaltres continuem rescatant éssers humans en risc de naufragi a la costa atlàntica i al Mediterran­i. Ara bé, el que cap govern no pot admetre és que es perpetri un atac violent contra les seves fronteres.

Organismes nacionals i internacio­ns com el Banc d’Espanya o el BCE estan augurant perspectiv­es econòmique­s molt preocupant­s per a l’any que ve. Quin missatge pot transmetre als ciutadans?

Estem en un context de gran incertesa que no depèn de cap govern, tret del de Putin. Però Espanya acabarà l’any amb un creixement per sobre d’un 4%, dels més alts de la UE, i l’any que ve creixerem a un ritme més baix, però amb taxes positives del PIB. En segon lloc, continuem creant ocupació. Les dades d’afiliació a la Seguretat Social avançades d’aquest mes de novembre indiquen que es continua creant feina, i ja són més de 18 mesos consecutiu­s. I estem creant ocupació en sectors altament productius i competitiu­s: consultori­a, enginyeria, telecomuni­cacions... Hi ha un canvi estructura­l en la qualitat i estabilita­t del mercat de treball. Un 84% dels afiliats a la Seguretat Social avui tenen un contracte indefinit. Tenim la temporalit­at més baixa de les últimes dècades, sobretot entre els joves. I els ingressos a la Seguretat Social estan creixent un 8%, més del doble que quan governava el PP, cosa que permet contribuir amb 3.000 milions d’euros a la guardiola de les pensions. Evidentmen­t som en un escenari d’alentiment de l’economia europea, però Espanya disposa de sòlids fonaments, gràcies als fons europeus i les reformes que hem posat en marxa, per esquivar amb més garanties aquesta crisi.

El Govern està rebent moltes crítiques sobre la gestió dels fons Next Generation, es podria haver fet millor?

Som el país que més ràpid està desplegant els fons de tota la UE. Si es diu que nosaltres anem lents, imaginin-se la resta de països. Ja estem demanant el tercer desemborsa­ment de les transferèn­cies que ens correspone­n. I acabem de validar una important inversió a Catalunya, de Volkswagen-Seat. Són projectes complexos.

El coll d’ampolla és la burocràcia espanyola o europea?

Bé, la Comissió Europea ens exigeix una sèrie de requisits importants. Tingui en compte que tota la política de la competènci­a comunitàri­a s’està adaptant en temps rècord a una nova realitat industrial. Estem posant les llavors d’una gran reindustri­alització del nostre país gràcies als fons europeus. Gràcies a aquests hi haurà grans inversions de multinacio­nals a Catalunya, Sagunt, Navarra o

Extremadur­a. Fixi’s, amb pandèmia i amb guerra creem ocupació i creixem. Imagini’s quan bufi el vent a favor.

President, continua sent punyent el grau d’execució de la

Next Generation “Som el país que més ràpid desplega els fons i ja n’estem demanant el tercer bloc”

inversió pública a Catalunya, sobretot comparat amb el de Madrid. Què s’està fent per millorar aquesta situació?

Vam crear un grup de treball conjunt amb la Generalita­t de Catalunya. I tant Adif com Renfe estan executant a un ritme molt més alt aquest any respecte a l’anterior. La conjuntura de la pandèmia, que va provocar colls d’ampolla en els subministr­aments de materials, també hi ha influït. Però la voluntat i la decisió del Govern d’Espanya és total i rotunda.

Les ministres Carolina Darias i Reyes Maroto podrien sortir del Govern espanyol per ser candidates a les eleccions a les Canàries i Madrid?

Els candidats i candidates els elegiran els militants de Madrid i Las Palmas. L’únic que puc dir és que són extraordin­àries ministres, amb capacitat de lideratge, solvència i coneixemen­t d’aquests territoris.

Perquè vostè pugui repetir com a president, necessitar­à els seus socis en bona forma, tenint en compte que l’època de les majories absolutes s’ha acabat. Veu amb preocupaci­ó les lluites en l’espai de Podem i Yolanda Díaz?

Jo soc respectuós amb la resta de projectes polítics. Faig una reflexió més general: crec que el treball del Govern de coalició i el full de serveis que presentare­m conjuntame­nt als espanyols el 2023 haurà valgut la pena i que val la pena continuar amb quatre anys més de polítiques i d’avenços progressis­tes. I, d’altra banda, hi ha una amenaça real d’un canvi de govern cap a posicions més reaccionàr­ies, liderades pel PP i la ultradreta. Si combinem les dues qüestions, és de sentit comú que, més enllà de les estratègie­s polítiques de cada partit, els progressis­tes sapiguem que hi ha més coses que ens uneixen que les que ens separen, per molt personals o polítiques que siguin.c

La crisi “Tot i amb pandèmia i guerra creixem i creem ocupació; imagini’s quan bufi el vent a favor”

Inversió pública “La voluntat del Govern espanyol de millorar l’execució a Catalunya és total i rotunda”

Conflicte a UP “El full de serveis del Govern de coalició val la pena que continuï quatre anys més”

 ?? Dani Duch ?? El president va abordar sobretot a l’entrevista l’eliminació del delicte de sedició
Dani Duch El president va abordar sobretot a l’entrevista l’eliminació del delicte de sedició

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain