La Vanguardia (Català)

Pablo Iglesias torna al pont de comandamen­t

El conflicte pel lideratge de l’espai polític emergeix amb la reclamació de Podem perquè Díaz els permeti exercir l’hegemonia

- PEdro Vallín

El bramul de l’exlíder de Podem i exvicepres­ident del Govern central Pablo Iglesias reclamant respecte no només es va deixar sentir durant el tancament de la Universita­t de Tardor de Podem sinó que ell mateix es va ocupar que el ressò del seu tro es prolongués tota la setmana. Iglesias va exigir de manera expeditiva –en pantalla, de viva veu, en paràgrafs llargs i tuits curts– a la vicepresid­enta Yolanda Díaz que respecti l’hegemonia de Podem sobre la resta. Humpty Dumpty, l’ou antropormo­rf de Lewis Carroll, informa una Alícia atribolada: “La qüestió és saber qui és el que mana, això és tot”.

La setmana d’Iglesias es va tancar divendres desbordant l’aforament de la sala d’actes de la Universita­t de Sevilla a la presentaci­ó del seu llibre sobre periodisme i claveguere­s. Un miler de persones. “Torna”. El compte de Twitter de Podem Sevilla havia fet expressa la pulsió inconscien­t de l’executiva. Va pujar un vídeo d’Irene Montero acompanyat d’una sola paraula: “Presidenta”.

Hi ha en aquest exhort de rendició Yolanda Díaz patents motius personals, desavinenc­es i antipaties on abans hi va haver camaraderi­a o amistat, un atribut endèmic de Podem en què sembla impossible concebre una reconcilia­ció política tàctica com la del president Pedro Sánchez i el que va ser el seu número dos temps enrere, Antonio Hernando, avui a La Moncloa i fa sis anys copatrocin­ador del vol sense motor del secretari general des de l’última planta de la seu fins al paviment del carrer Ferraz. Però, a més de desafectes, hi ha poderosos motius polítics per a l’esclat. I aquests són els que pesen. Els sentimenta­ls aporten l’adorn del drama, sempre agraït per al públic i la tele.

La primera causa –no l’única– que Podem hagi entrat ara en ebullició és l’angoixa del calendari. Els partits que formen l’espai, Podem, IU i les confluènci­es, s’enfronten a unes eleccions municipals i autonòmiqu­es que per als liles suposen un seriós risc. Als territoris, les relacions entre bases i quadres de Podem i IU, – allà on els liles conserven bases i quadres– són, amb poques excepcions, entre dolentes i horroroses. Formar candidatur­es d’unitat per conservar les actes de regidors i diputats sembla impossible en molts territoris, i presentar-se separats pot costar molts escons. Mentrestan­t, i per a desesperac­ió de la direcció de Podem, Díaz continua amb el calendari dels seus actes d’escolta i impulsant la tasca dels grups de treball de Sumar per elaborar el seu projecte de país, perquè el seu regne no és d’aquest món (municipal).

De fons, batega una altra qüestió, també estructura­l: Sumar s’ofereix com un artefacte electoral per a les eleccions generals, una nau d’abastament per a la societat civil i els partits –“els partits hi han de ser però no han de ser els protagonis­tes”, ha repetit desenes de vegades– i no com un partit o una coalició de partits. Sumar vol ser un embolcall d’un espai divers i creixentme­nt fraccionat que fa set anys Podem controlava. Això suposa subalterna­r Podem, com li va passar a IU el 2016. Podem pressiona ara, amb tot el que té –inclosa l’amenaça velada de presentar Irene Montero a la cursa per la presidènci­a del Govern central–, perquè si espera al moment d’elaboració de la candidatur­a de generals potser les eleccions de maig hagin dibuixat una correlació de forces en la qual aquella hegemonia sigui discutida. Iglesias, molt enfadat, va cometre la indiscreci­ó d’admetre-ho expressame­nt en el tancament de la Universita­t de Tardor.

L’espai polític és allà i on Unides Podem no va poder mantenir l’hegemonia el 2019, d’altres en van recollir el testimoni –és el cas de BNG, EH-Bildu, Més Madrid o Compromís— sense que la fractura oberta el 2015 minvés. Tampoc avui no s’ha encongit. El pla d’Iglesias assenyalan­t Ione Belarra i Yolanda Díaz per liderar el partit i l’espai i Unides Podem en

Els liles estan angoixats per un calendari electoral que els pot desdibuixa­r l’hegemonia

La vicepresid­enta demana política “sense crits, sense politiquei­g i de mà estesa”, però no respon a Podem

Les números u i dos del partit, Belarra i Verstrynge, callen mentre Iglesias torna a exercir com a líder

Els sondejos apunten que l’espai pot tornar a les dades del 2016, amb Díaz triplicant les xifres de Podem

El PSOE està preocupat i pressiona Díaz perquè accepti un acord amb Iglesias

el Govern de coalició era que l’avui vicepresid­enta encapçalés la candidatur­a d’Unides Podem per contribuir a recuperar el terreny perdut entre el 2015 i el 2019, mentre Belarra “desmadrile­nyitzaba i feminitzav­a” el partit i aportava la direcció política. Des del primer moment, els passos fets per Díaz revelaven un diagnòstic diferent: per recuperar espai calia tornar a un moment anterior, quan Podem es reivindica­va com a “eina política dels ciutadans” i no com a partit convencion­al. El replegamen­t identitari que va servir per resistir el 2019, impedir la desaparici­ó del partit –llavors ja desballest­at als territoris després dels processos caïnites autodestru­ctius– i entrar al Govern central, gràcies al coratjós lideratge d’Iglesias, és un llast per recuperar la simpatia perduda d’un sector de l’electorat, menys polititzat i actiu. Des del primer dia, Díaz es va distanciar de Podem i ho va fer amb patents menyspreus. Els va obliterar d’actes i mencions. IU i els comuns van subscriure el seu diagnòstic. I Podem –liderat per Belarra en qualitat de marmessor i dirigit pel flux de doctrina i estratègia d’Iglesias, director d’un podcast, analista en mitjans digitals i tertulià radiofònic–, sempre ha rebutjat aquesta estratègia, que suposa obviar el sacrifici polític i personal d’Iglesias i Montero, perseguits pel civil i el penal en un assetjamen­t mai vist abans en la política espanyola.

Amb Belarra de baixa i la seva número dos, Lilith Verstrynge, en silenci, la proclamada “feminitzac­ió” de Podem ha estat substituïd­a pels dictats dels exfundador­s, Iglesias i Juan Carlos Monedero, advertint Díaz: “Ens deu la seva cartera ministeria­l”. La vicepresid­enta, com a resposta, reclama una política “sense crits, sense politiquei­g i de mà estesa”.

L’espai electoral, canten les dades que obren als despatxos més ben informats, no només no encongeix sinó que podria tornar a xifres del 2016, a prop dels cinc milions de vots. De presentar-se separats, diuen els números, Sumar té avui el triple de suports que un Podem encapçalat per Irene Montero, però si la guerra esclata, la destrossa pot ser mortal per a l’esquerra. El PSOE està seriosamen­t preocupat i pressiona Díaz perquè accepti negociar amb Iglesias. Càrrecs i llistes. Mentrestan­t, la crisi també torna cap endins: Podem es debat avui entre girar full a l’etapa Iglesias, tancada en fals, o abraçar l’hiperlider­atge del seu fundador, en una mena de kirchneris­me a l’espanyola.

“La qüestió és saber qui és el que mana, això és tot”, diu Humpty Dumpty somrient.c

 ?? ??
 ?? ANtonio Muñoz / EP ?? e V Díaz a l’acte celebrat a Logronyo en els passos previs al llançament de la candidatur­a els primers mesos del 2023
ANtonio Muñoz / EP e V Díaz a l’acte celebrat a Logronyo en els passos previs al llançament de la candidatur­a els primers mesos del 2023

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain