La Vanguardia (Català)

La disrupció no és el que era

- Màrius Carol

en aquest món accelerat en què ens toca viure, tot comença a canviar quan encara no s’ha consolidat. res no acaba de créixer, segurament ni el pensament. Tot havia de ser disruptiu, però el gegant de les criptomone­des (FTX) suspèn pagaments i enfonsa aquest mercat, Twitter entra en crisi després de la compra de la xarxa social per part d’elon musk i ha hagut de frenar la quota per verificaci­ó arran del caos causat per un boicot en bloc. i fins i tot netflix intenta sobreviure a la inesperada caiguda de subscripto­rs. el món disruptiu no és el que era. o, almenys, com ens l’havien explicat.

els nou-rics, després de sortir a Forbes, comencen a estimbar-se. Sam bankman-Fried, el fundador d’FTX, tenia una fortuna de 22.500 milions de dòlars (o d’euros perquè avui valen el mateix) amb tot just 29

S’enfonsa el gegant de les criptomone­des, Twitter entra en crisi i Netflix intenta sobreviure

anys. només mark Zuckerberg havia arribat més amunt més aviat. Però el seu botí s’ha esfumat en pocs dies. Zuckerberg també pateix: ha acomiadat aquesta setmana 11.000 empleats de meta (Facebook, instagram i WhatsApp). És la primera retallada en 18 anys d’història.

el món disruptiu s’ha carregat (o quasi) el cinema, la premsa, la música i gairebé va arruïnar la restauraci­ó, també ha canviat la manera de treballar, de comunicar-nos i de divertir-nos. Però comença a fer aigües. Havíem entrat en un nou paradigma, on la flexibilit­at, el pensament crític, la negociació permanent o el col·laboracion­isme eren les noves habilitats. Però en aquest univers, la mentida ha confós la veritat, els hackers ens intenten robar la cartera cada dia, els nous diners han resultat ser poc més que cromos de Panini i les xarxes socials ens han desordenat el planeta, glorifican­t la ignorància i desprestig­iant el coneixemen­t.

Hem passat de la il·lustració a la disrupció, quan haurien d’haver conviscut. i el pitjor, s’han debilitat les institucio­ns, particular­ment les polítiques, en mans de gent que s’han embolicat amb la toga populista per governar la Terra. i, a sobre, l’algoritme els ha dit com podien aconseguir-ho. Però no s’ha de perdre la fe encara que ja no mogui muntanyes, perquè almenys provoca petits terratrèmo­ls com el d’aquests dies.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain