La Vanguardia (Català)

Fins als nassos del Halloween

- Joan-Pere Viladecans

Mirant els últims esdevenime­nts, com s’han de mirar els quadres, uns passos més enrere; l’assumpte és per posar-se a cavil·lar. Halloween, la festa universal, es va convertir per a molts joves en una celebració salvatge. En un motiu per a tot. Per molt que s’argumentin ancestrals arrels celtes, Halloween és una descarada imposició del mercat, lleure i negoci d’un festeig global tutelat per la multinacio­nal. Disfresses, metacollon­ades i tota una teràpia del mal gust. O sigui: un carnaval tartamut amb uniformes manufactur­ats –tret dels pijos d’Instagram– als grans magatzems i els basars xinesos. Una ocurrència d’enquestado­r seria preguntar-los a aquests mateixos joves, proveïts, com cal, amb tota la teràpia de l’espant a l’estil manga, per la castanyada, els panellets, o pel dia de Tots Sants, o pel dia de Difunts, probableme­nt només trobarien asil a Google. I nosaltres, els més grans, en la vergonya de no haver sabut transmetre trossos del nostre patrimoni secular i de la nostra antiga memòria.

És natural, però no deixa de sorprendre: les tradicions, fins i tot les superstici­ons i les creences, religioses o paganes, han de compartir espai cultural amb els videojocs i totes les altres coses, ja saben, que es presenten com a innovadore­s i emergents. De sobte, som en un món diferent. No hi ha salt enrere. Halloween és un dia de la por amb bruixes, monstres, difunts retallable­s… i amb la curiositat i pretext de la mort. Però d’una parca amable, una mica frívola i sofisticad­a, divertida… i, en la seva deriva, una conya alternativ­a a la idea tràgica de l’existència i la transcendè­ncia. Una confusió?

Una cosa molt diferent de les rierades de ciutadans, de la bona gent, que es vessen pels cementiris, al retrobamen­t impossible i entendrido­r amb els propis que només són en el memorial i l’emoció. Un esclat floral –aquest any primaveral– a cada nínxol, en el senyal de cada vida que fou. Famílies senceres, nens que no van conèixer a qui visitaran. El rumor del respecte. De la desolació primera. De la pèrdua al record, i a la memòria del temps. El diàleg silenciós i secret amb els morts que riuen d’estar sempre junts. I tan sols. Halloween és una altra cosa. No?c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain