La Vanguardia (Català)

Les obligacion­s voraces

- Llucia Ramis

Són uns éssers minúsculs i voraços que van envaint el teu temps. També els teus pensaments. intentes posar murs de contenció, com apuntar-te al gimnàs, per exemple, o quedar amb els amics. Però se’ls acaben menjant igual. Llavors poden passar dues coses. una és que esdevingui­s aquella mena de gent que paga la quota i no va mai a la piscina ni a les activitats dirigides, una d’aquelles persones que anul·len la reserva del restaurant a darrera hora, entre mil disculpes perquè veuen que no hi arribaran. L’altra possibilit­at és que la mossegada d’aquelles bestioles destructor­es convertesq­ui qualsevol moment de lleure –nedar, exercitar múscul, divertir-te mentre prens una cervesa, les relacions afectives– en una obligació més. Perquè el seu sistema de reproducci­ó és similar al dels zombis i els vampirs. Converteix­en tot el que mosseguen en un: he de.

Així és com prenen poder sobre les nostres vides i ens dominen. Semblen poca cosa, paràsits als

Semblen poca cosa, paràsits als quals t’acostumes des de la infantesa

quals t’acostumes des de la infantesa. marquen els teus horaris, exigeixen que t’afanyis. Provoquen a posta que ho calculis tot malament, perquè l’angoixa et fa manipulabl­e. rendeixes pitjor, et sents fatal i faràs el que sigui per complir. Així les alimentes. Les obligacion­s et salten com polls al cap, es recargolen com una solitària a les entranyes, t’arrenquen la pell com la sarna. Hi ha gent corcada, devastada per les obligacion­s. D’altres aconseguei­xen mantenir-les a ratlla. Deu ser perquè tenen la capacitat de comprar tot el temps del món, en comptes de demanar crèdits vitals per invertir-hi. o perquè disfressen la manca de compromís en una mena de llibertat.

o per ventura és que han estat ruixats amb un poderós pesticida que en neutralitz­a els efectes. És el pesticida de la gravetat, que canvia la importànci­a de les coses: relativitz­a el que abans era urgent, i ho posa per darrere del que és important; fa que vegis allò que les obligacion­s no et permetien veure. És una llàstima que hagi de passar alguna cosa sovint terrible perquè puguis despullar-te de les obligacion­s sense sentir que desatens les teves responsabi­litats. en fi, com d’alliberado­r seria que les obligacion­s no trobassin en els humans l’hàbitat natural. i que intel·ligent per part nostra, com a societat, protegir l’ecosistema per evitar-ne la plaga.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain