La Vanguardia (Català)

Carpetada del TSJC a la prolongaci­ó de la C-32

La Generalita­t diu que no recorrerà contra la sentència que anul·la el projecte d’autopista de la Costa Brava

- Sílvia Oller Barcel

La polèmica prolongaci­ó de l’autopista C-32, que ara acaba al terme municipal de Tordera, fins a Blanes i Lloret de Mar ha quedat truncada per sentència judicial. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el projecte d’ampliació d’aquesta via de 6,5 km entre Blanes i Lloret que la Generalita­t va aprovar el 2018 per millorar l’accés al sud de la Costa Brava, especialme­nt a l’estiu, que és quan es formen més col·lapses per l’afluència de trànsit.

L’alt tribunal ha estimat el recurs contenciós administra­tiu que van interposar sis entitats ecologiste­s després de considerar, entre altres coses, que el projecte no tenia en compte alguns paràmetres de la llei del canvi climàtic del 2017. La sentència no és ferma i la Generalita­t hi podria interposar un recurs de cassació. Però no hi recorrerà, segons avançava aquest divendres l’Agència Catalana de Notícies (ACN) perquè entén que l’estudi informatiu ha quedat “desfasat” amb el pas del temps. Aquest era el segon projecte que la Generalita­t impulsava. El 2017, el TSJC ja li havia suspès el primer.

Així, serà la justícia qui acabarà arxivant la prolongaci­ó d’una infraestru­ctura polèmica. El 2015 el Govern la va concebre per resoldre els problemes de mobilitat que es registren a les vies locals que condueixen Lloret i Blanes, per impulsar el turisme i alhora millorar la competitiv­itat de la zona. Actualment era un dels trams que la Generalita­t plantejava com a alternativ­a als col·lapses constants registrats a l’AP-7.

Tot i això, els naturalist­es sempre s’han oposat a aquesta autopista cap a la Costa Brava, ja que consideren que el seu recorregut impactaria de ple sobre paratges naturals. El 2019 van aconseguir que el TSJC paralitzés de manera cautelar els treballs previs que s’estaven començant a executar amb la tala d’arbres. L’interlocut­òria considerav­a que el nou estudi d’impacte ambiental tenia deficiènci­es, com ara que no s’ajustava a la lllei del canvi climàtic.

Ara la sentència evidencia que no “s’ha tingut en compte el factor canvi climàtic” en els termes exposats per la llei i que obliga “els promotors de la planificac­ió de projectes constructi­us que es desenvolup­in a Catalunya a incorporar en l’avaluació ambiental l’anàlisi a la vulnerabil­itat als impactes del canvi climàtic i mecanismes de seguiment”. Una anàlisi que ha de tenir en compte l’impacte que sobre la infraestru­ctura puguin tenir fenòmens meteorològ­ics extrems, la falta de subministr­aments i una estimació de les emissions d’efecte hivernacle, entre altres aspectes.

La sentència ha estat celebrada per les entitats ecologiste­s denunciant­s, que la veuen com “una victòria de David contra Goliat”. “No té sentit impulsar infraestru­ctures que promoguin l’ús del vehicle privat, són polítiques del segle passat”, afirmava ahir un dels portaveus de la plataforma Aturem la C-32, Joan Mora. L’entitat sempre s’ha mostrat partidària de “millores puntuals” a la xarxa viària actual que siguin “més sostenible­s i econòmique­s”.

Els alcaldes afectats pel traçat tenen opinions oposades. El de Blanes, Àngel Canosa, es mostra satisfet i recorda que, en una consulta feta el 2016, el 71% dels participan­ts ja es van oposar a la prolongaci­ó. El de Lloret, Jaume Dulsat, considera que la C-32 hauria d’haver tingut continuïta­t. “Tenint en compte que cada any ens visiten 1,5 milions de persones, no té sentit que no tinguem accés directe a la via ràpida”, va dir.n

Els ecologiste­s i l’Ajuntament de Blanes celebren la sentència, però l’alcalde de Lloret, no

 ?? O ?? El tram final de la C-32 condueix al no-res: queda bloquejada al terme municipal de Tordera
O El tram final de la C-32 condueix al no-res: queda bloquejada al terme municipal de Tordera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain