La Vanguardia (Català)

Mechai, el rei dels condons

Conversa amb l’artífex de la revolució sexual que ha salvat vides a Tailàndia

-

“La gent sempre accepta una cosa nova amb més facilitat si ho fas amb humor”. Amb aquest lema, el tailandès Mechai Viravaidya ha dedicat més de mitja vida a gestionar el creixement de la població, com a via cap al desenvolup­ament, i a protegir-la de les malalties venèries. Al seu arsenal per a una empresa tan gran hi té dues armes fonamental­s: rialles i preservati­us. Una combinació innovadora amb què el “rei dels condons” (així li diuen) ha trencat tabús i ha aconseguit resultats excepciona­ls que li han valgut el reconeixem­ent mundial.

Nascut a Bangkok el 1941 en una família de metges –mare escocesa, pare tailandès–, Mechai es va formar a Austràlia abans de tornar a Tailàndia als anys seixanta. Com a economista d’una agència governamen­tal, va viatjar per pobles i viles del país i va veure de primera mà la pobresa imperant. “Hi havia nens per tot arreu, un llast per al desenvolup­ament rural”, explica als 81 anys prenent un cafè al bar del Capità Condó, annex al seu quarter general.

Després d’establir el 1974 l’Associació per al Desenvolup­ament de la Població i la Comunitat, el seu equip va començar a promoure la planificac­ió familiar arreu del país. El seu principal objectiu va ser fer del preservati­u un article més d’ús quotidià, capaç de ser adquirit amb la mateixa naturalita­t que les verdures i el peix del sopar. En aquest intent per desmitific­ar-lo i fer-lo socialment acceptable, va apostar per campanyes d’humor que creaven associacio­ns positives i feien riure la gent. Així van néixer certàmens com ara “Miss Condó” o concursos amb la goma com a estrella. “Qui pot inflar el condó més gran? Qui el farà esclatar?”, etzibava a les multituds.

Van ser temps d’imaginació desbordant. Van crear els “supermerca­ts de planificac­ió familiar” a les estacions d’autobús i canals de distribuci­ó d’anticoncep­tius que arribaven als racons més recòndits. Van muntar jornades de vasectomie­s de franc a la capital en dies assenyalat­s. Va convèncer els monjos budistes perquè beneïssin els condons, cerimònies que va gravar per després projectar en pobles i viles (“Tot per la santedat de la família”, diu rient). I per als més joves va idear jocs, concursos i fins un alfabet en anglès sobre el sexe segur: C per a condó, I per a dispositiu intrauterí, V per a vasectomia, etcètera.

L’espectacle anava acompanyat d’una potent infraestru­ctura. A falta de prou metges i infermeres, el seu equip va formar en cinc anys 350.000 mestres i 12.000 líders comunitari­s en la matèria. Gràcies a les seves estratègie­s, la taxa de creixement de la població va baixar del 3% a finals dels seixanta a menys de l’1% en el nou mil·lenni (ara ronda el 0,2%), mentre que el nombre mitjà de fills per família va passar de cinc a menys de dos. Va ser “un dels programes de planificac­ió familiar més efectius del món”, va admetre el Banc Mundial.

Ja als anys vuitanta, la seva tasca va estar marcada per la irrupció de la sida. Davant la negativa del govern a donar suport a les seves campanyes a favor del preservati­u per no perjudicar la indústria del turisme, Mechai va recórrer a les forces armades, que van accedir a emetre de manera regular els seus anuncis a favor del sexe segur a les seves 300 estacions de ràdio i cinc canals televisius.

El 1991, el nou primer ministre, Anand Panyarachu­n, va fer un gir de 180 graus a la postura oficial i va nomenar Mechai ministre d’Informació i Turisme. El resultat aviat va ser visible als carrers.

Entre les seves iniciative­s destaca el repartimen­t a dojo de preservati­us per part de taxistes, cobradors de peatge i guàrdies de trànsit o les seves aparicions disfressat com a Capità Condó en escoles i zones de lleure nocturn per promoure pràctiques de sexe segur. Segons les Nacions Unides, els seus programes van aconseguir una reducció de fins al 90% de noves infeccions, i el Banc Mundial va calcular que entre el 1991 i el 2012 van ajudar a salvar 7,7 milions de vides. Va ser “la resposta més ràpida al problema que no hàgim vist mai”, va declarar l’OMS.

Al llarg de la seva carrera, Mechai també ha fet de columnista, presentado­r de ràdio, professor universita­ri i fins i tot actor, a més d’ocupar càrrecs polítics com el de portaveu del gabinet, viceminist­re d’Indústria i senador tres cops entre 1987 i 2006.c

Des del 1974 treballa per fer del preservati­u un article quotidià per a la planificac­ió familiar

 ?? BangkoAI KITTIWagGS­AKUL / AFB ?? Mechai, de 81 anys, ha dedicat la seva vida a la planificac­ió
BangkoAI KITTIWagGS­AKUL / AFB Mechai, de 81 anys, ha dedicat la seva vida a la planificac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain