La Vanguardia (Català)

“No hi ha cap altra opció: hem d’adaptar l’agricultur­a al clima”

Álvaro Lario President del Fons Internacio­nal de Desenvolup­ament Agrícola

- Anna Buj Roma. CorrtrsoPr­aa

Álvaro Lario (Madrid, 1977) actualment és el primer espanyol que presideix el Fons Internacio­nal de Desenvolup­ament Agrícola (FIDA), una agència especialit­zada de les Nacions Unides, amb seu a Roma, dedicada a mobilitzar recursos i invertir en la població rural de les zones més pobres del planeta per empoderar-la. El FIDA ajuda els petits productors a adaptar-se al desafiamen­t climàtic i fer front als efectes de l’emergència climàtica en els cultius. Aquests dies Lario ha portat la veu dels petits agricultor­s del planeta a la COP27 a Egipte per recaptar fons per als projectes del FIDA, amb presència a 94 països, i que des del 1978 ha destinat més de 23.000 milions de dòlars en donacions i préstecs a baix interès als petits agricultor­s del planeta.

En un moment d’inflació desorbitad­a, crisi energètica i guerra a Ucraïna, hi ha el risc de deixar la lluita contra l’emergència climàtica en un segon pla?

El que estem veient és que la inflació generalitz­ada dels preus de l’energia i els fertilitza­nts perjudica sobretot els petits agricultor­s i les persones més pobres dins de les zones rurals. Això fa que al final molts d’ells hagin de vendre terra o part del que produeixen per poder menjar; així que sí, actualment la situació és complicada.

Quin paper té l’emergència climàtica en l’empobrimen­t dels petits agricultor­s?

Els afecta en tot, i de forma molt variada. Ho estic veient al reunir-me amb molts dels caps d’estat. Níger té una població de 23 milions que es triplicarà el 2050 i gairebé tots tenen menys de 15 anys, viuen en zones agrícoles, zones rurals, on o els dones oportunita­ts o l’alternativ­a és emigrar de forma forçada... o unir-se a grups extremiste­s. Al Tadjikista­n, un 93% de la geografia són muntanyes, i moltes de les seves glaceres s’estan fonent. El tipus de dificultat­s que té cada país per adaptar-se al clima és diferent. Quan parlem d’adaptació al clima, parlem d’adoptar llavors de cultius resistents a la sequera, de posar en marxa sistemes de reg eficients, de construir sistemes d’alerta primerenca per als esdevenime­nts climàtics, de millorar la gestió dels sòls, de revitalitz­arlos o frenar-ne la degradació, de la gestió d’aigües, d’infraestru­ctures que siguin resistents a molts d’aquests fenòmens extrems, d’emmagatzem­atge després de la collita, de carreteres que puguin resistir períodes d’inundació. Són coses visibles, clares, i si no tenen això qualssevol dels esdevenime­nts meteorològ­ics extrems que venen els retornaran de nou a la pobresa. Ho hem vist al Pakistan, a Nigèria, a Somàlia, país rere país. El repte és majúscul perquè veiem que la seguretat alimentàri­a està molt clarament relacionad­a amb la resta de sectors, amb l’energètic, amb el d’infraestru­ctures, amb el de transport, i jo diria que, en molts casos, amb el sector d’educació. Per exemple, quan treballem amb dones en zones rurals, les que tenen accés a la terra inverteixe­n els beneficis en els seus fills, a enviar-los a l’escola.

Parlem molt de l’objectiu dels 1,5ºC, però ja ens estem trobant davant d’urgències com inundacion­s i sequeres extremes. És possible adaptar-se a curt termini a aquests fenòmens?

En els nostres programes ho hem demostrat, el gran repte és que valen molts diners. Parlem de quantitats de centenars de milers de milions de dòlars. Nosaltres sabem com fer-ho i ho estem implementa­nt al terreny. La conversa ja no és mitigació o adaptació, no és un dilema. No li puc dir a un cap d’Estat que instaurare­m programes d’aquí a deu anys quan està veient com les seves poblacions són cada vegada més pobres a causa dels esdevenime­nts meteorològ­ics. Hem de respondre ja. No hi ha cap altra opció.

Quina implicació té el món privat?

Sobretot la tenen les grans corporacio­ns i les grans entitats financeres. Nosaltres per exemple liderem una coalició de 70 bancs públics regionals d’agricultur­a que estan dedicant-se a donar préstecs perquè petits productors que puguin créixer. Però s’han de crear les condicions i mecanismes de finançamen­t per atreure el món privat. Si ho fem, és possible.

Si no es fa i deixem enrere el món rural, quines seran les conseqüènc­ies sobre la nostra alimentaci­ó?

Massives. A causa del canvi climàtic estem veient que les conseqüènc­ies són més conflictes, més emigració i, probableme­nt, més pobresa. És cert que als països desenvolup­ats tenim la capacitat d’atendre bona part d’aquestes poblacions desfavorid­es, però als països de renda baixa les conseqüènc­ies són fam, pobresa, migració forçada o unir-se a grups extremiste­s. És una realitat.

Amb la guerra a Ucraïna hem vist molt gràficamen­t el problema de la dependènci­a de les importacio­ns alimentàri­es.

És un toc d’atenció al nord global perquè el mateix passa a la Banya d’Àfrica, a l’Amèrica Llatina, al Pakistan. Abans de les inundacion­s, el Pakistan era el quart productor d’arròs del món i era un exportador net de blat. L’any que ve haurà de ser importador perquè han perdut tot el blat. Això tindrà un gran impacte

El món rural “Si no actuem, qualsevol fenome meteorològ­ic els condemnarà a la pobresa”

La inflació “Molts agricultor­s han de vendre terra o part del que produeixen per poder menjar”

en tots els països del voltant. Hem vist que alguns d’aquests països han establert restriccio­ns quant a les exportacio­ns del gra i això té implicacio­ns en els altres. No és que només un país tingui un impacte, sinó tots els països del voltant i les cadenes de subministr­aments. Ho veiem a l’Orient Mitjà amb Ucraïna, però també en la connexió amb qualsevol esdevenime­nt climàtic extrem, siguin inundacion­s o sequeres.c

 ?? Bang/David f. paqui ?? Lario visitant una comunitat rural a la Costa d’Ivori
Bang/David f. paqui Lario visitant una comunitat rural a la Costa d’Ivori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain