La Vanguardia (Català)

La defensa de Benet XVI

El Papa emèrit vol declarar ateses les acusacions d’encobrimen­t d’un abusador

- Anna Buj

Benet XVI, que viu retirat en un monestir dins dels jardins vaticans des de la seva històrica renúncia el 2013, està disposat a defensar-se de les acusacions d’encobrimen­t del sacerdot Peter H. quan era arquebisbe de Munic, entre el 1977 i el 1982. El Papa emèrit ha expressat la seva disposició a respondre davant un tribunal alemany a la demanda d’un home de 38 anys que assegura que quan en tenia 12 va patir els abusos sexuals d’aquest sacerdot i vol que quedi clar si Joseph Ratzinger i el seu successor a l’arxidiòces­i, Friedrich Wetter, podrien haver-ho impedit.

El cas no és desconegut, sinó que es va revifar arran de la presentaci­ó de l’important informe sobre abusos sexuals encarregat per l’arxidiòces­i alemanya de Munic i Freising, que acusava el Papa emèrit d’inacció en quatre casos d’abusos sexuals quan era responsabl­e de l’arxidiòces­i, entre els quals el del sacerdot Peter H. Llavors, Benet va demanar perdó a les víctimes pels abusos i els errors comesos durant els seus càrrecs a l’Església catòlica, però va negar que tingués cap responsabi­litat directa en aquests casos concrets.

Del denunciant va abusar Peter H. durant els anys noranta, però llavors el sacerdot ja havia estat acusat d’agressions sexuals a menors en anteriors ocasions. Una, quan, el 1979, va abusar d’un nen d’11 anys. Llavors l’arquebisbe de Munic era Joseph Ratzinger, i va ser present en una reunió en què es va parlar de buscar-li “allotjamen­t a Munic durant el seu traccretar­i tament terapèutic”. Després va tornar a ocupar-se de tasques pastorals i, uns anys més tard, el sacerdot va cometre de nou abusos i aquesta vegada va ser condemnat per un tribunal alemany.

En la seva declaració inicial per a l’informe de Munic, Benet havia negat que hagués estat present en aquesta reunió, cosa que contradeia les actes, que sí que assenyalen que hi va ser. Després, el sepersonal, Georg Gänswein, va assenyalar que es va deure a un “error sense mala intenció” que es va produir durant el procés de redacció del seu posicionam­ent davant les al·legacions.

Que Benet hagi acceptat declarar no significa que hagi de comparèixe­r en un tribunal, sinó que el més probable és que enviï la seva versió en un testimoni per escrit, i té fins al 24 de gener per ferho. El judici en què es defensarà no és un procés penal, sinó civil, encara que podria assenyalar l’Església com a culpable.

En les seves al·legacions de defensa per a l’informe de Munic, Ratzinger ja explicava que ell no havia estat qui va decidir que aquest sacerdot continués amb activitats pastorals, i negava haver sabut que Peter H. hagués comès abusos a menors. Als 95 anys, Benet continua rebent visites de tant en tant al monestir Mater Ecclesiae als jardins vaticans. Aquesta setmana la Fundació Vaticana Joseph Ratzinger ha compartit una imatge recent del Papa emèrit en cadira de rodes amb dues religioses i el cardenal alemany Gerhard Müller que evidenciav­a el seu delicat estat de salut. També va rebre la pintora Tsarkova el dia 4.

Aquests dies també s’ha sabut que el Vaticà obrirà una investigac­ió preliminar al cardenal i exarquebis­be de Bordeus Jean-Pierre Ricard, que va admetre haver tingut una actitud “reprovable” amb una menor de 14 anys fa 35 anys. És el primer cop que un purpurat reconeix un delicte d’aquesta mena. ●

El Papa emèrit va ser acusat d’inacció en quatre casos concrets, entre els quals hi ha el d’aquest sacerdot

 ?? TrsAmCcn Fmo@csb F ! ?? Benet XVI amb la pintora russa Natalia Tsarkova el dia 4 al convent del Vaticà
TrsAmCcn Fmo@csb F ! Benet XVI amb la pintora russa Natalia Tsarkova el dia 4 al convent del Vaticà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain