La Vanguardia (Català)

Impression­s madrilenye­s

- Llàtzer Moix

He passat uns dies a Madrid, passejant, i per tant, extremant l’atenció per evitar una ensopegada o qualsevol altre contratemp­s que requerís l’atenció de la sanitat pública. Aquest sector està en hores baixes. La ultraliber­al Isabel Díaz Ayuso l’ha deixat sec. Fins a tal punt que abunden els centres d’assistènci­a primària sense metge, només atesos per una infermera. Falten metges a Espanya, justifica Ayuso. I té raó. Però també és cert que les seves tisorades han exasperat el col·lectiu de metges: dilluns van iniciar una vaga els d’urgències extra hospitalàr­ies, i el dia 21 s’hi afegiran els metges de família. No s’aconsella emmalaltir o accidentar-se a Madrid sense abans contractar un servei mèdic privat.

Aquesta economia sanitària extrema em va fer témer que la capital visqués dies de penúria, en què fins i tot el que és imprescind­ible es retalla o escatima. Però m’equivocava. L’activitat cultural de la capital, per exemple, ara és rumbosa. El Teatro Real està celebrant el 25è aniversari de la seva reinaugura­ció amb un sumptuós muntatge d’Aida. Sumptuós des del refulgent teló de boca ad hoc fins al repartimen­t, amb Anna Netrebko i Piotr Beczala, passant pels moments bigarrats amb prop d’un centenar de persones sobre l’escenari (cantants, cor, cos de ball, figurants) i uns preus per butaca que a la funció inaugural van arribar a superar els 600 euros.

La sanitat pública fracassa a la capital, però la cultura i el lleure viuen un bon moment

No dic res de tot això amb desafecte, atès que el muntatge inclou passatges brillants, sinó per il·lustrar la meva sensació que, a Madrid, es fan les coses en gran, amb una llarguesa ja oblidada a Barcelona. A l’exposició Otro Renacimien­to, que el Museu del Prado dedica als pintors espanyols passats per Nàpols en el Cinquecent­o, rep el visitant un mur que evoca la façana del Palazzo dei Diamanti de Ferrara. El que en altres exposicion­s són simples plafons per dividir la planta en sales i organitzar el recorregut, aquí són construcci­ons, molt elegants, tot sigui dit, d’intenció arquitectò­nica.

A la Thyssen, se’ns ofereix una mostra Picasso/Chanel, que són dos pel preu d’una, ja que tant les teles del pintor com els vestits de la modista, que s’alternen, ofereixen de fet dos relats paral·lels. A la March, es pot veure Detente, instante, notable història de la fotografia. Al Círculo de Bellas Artes, els dibuixos originals d’Hergé... I, a tot arreu, atrets per tanta oferta, deambulen els entranyabl­es grups d’ocioses i ociosos que, sense deixar de parlar de les seves coses, ocupen els museus i, quan en surten, continuen fent-ho en bars i restaurant­s plens de gom a gom.

Díaz Ayuso deu pensar: per què hauria de dedicar més recursos a la sanitat pública quan tenim la gent [a part d’ella] tan entretingu­da?

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain