La Vanguardia (Català)

Animació patrocinad­a

Milers de residents a Doha, la majoria immigrants, marxen pels carrers donant suport a diferents seleccions

- Carlos RuIz

Qatar, un país on costa de veure gent passejant pel carrer a causa de les altes temperatur­es, ha acollit les últimes hores una excepciona­l i esperpènti­ca marxa en ple dia per les principals avingudes de la capital, Doha, amb motiu de la pròxima celebració del Mundial de futbol. Quan encara falta que arribin la majoria d’aficionats de les seves respective­s seleccions, milers de residents a l’emirat, la gran majoria immigrants, van desfilar amb banderes i samarretes dels principals països que disputaran el torneig, com el Brasil, l’Argentina, França, Anglaterra i Espanya.

Davant del palau reial, edifici on habitualme­nt no es poden fer fotos, es van sentir sons de tambors i càntics poc espontanis que semblava que responien a un guió preestable­rt pels orgaBangla nitzadors d’aquesta idea, un estrany esdevenime­nt a ulls de l’aficionat occidental que tenia per objectiu escalfar motors de cara a la cita mundialist­a. “Els treballado­rs estrangers a Qatar estimen el futbol i van comprar moltes entrades”, va declarar a AFP un dels organitzad­ors per defensar la curiosa escena, especialme­nt atípica en un territori on les reunions estan molt limitades per la llei.

Qatar no arriba als tres milions d’habitants, dels quals amb prou feines un 20% són qatarians i la resta són treballado­rs vinguts de l’Índia, el Pakistan, Desh i el Nepal, entre altres països. Aquesta barreja de cultures i nacionalit­ats ha donat com a resultat un territori mancat de tradició esportiva i grans aficions, com es va veure al Mundial d’handbol del 2015 celebrat en terres qatarianes. Atesa la falta de seguidors que donessin suport a la selecció nacional, els organitzad­ors van contractar desenes de membres de la Peña Furia Conquense d’Espanya per animar el combinat local des de les grades.

“És un dia d’alegria per a nosaltres”, va explicar un dels participan­ts en la rua futbolísti­ca, mentre que un altre, seguidor de l’Argentina de Leo Messi, aprofitava per denunciar les “difícils” condicions laborals. Una opinió que enllaça amb l’actitud de diverses ONG, principals portaveus de la pèssima situació dels treballado­rs immersos en les obres dels estadis del Mundial i de les milers de morts derivades d’aquestes condicions des que la FIFA va adjudicar al torneig el 2010 a l’emirat del golf Pèrsic. La imatge dels suposats aficionats passejant lliurement pels carrers de Doha, un dia festiu per als musulmans, contrasta amb el que va passar el 14 d’agost, quan desenes de treballado­rs van parar el trànsit per protestar, entre d’altres coses, per diversos mesos d’impagament i per haver de suportar extenuants jornades de feina a més de 40 graus de temperatur­a. La majoria únicament van aconseguir ser detinguts i deportats per haver incomplert “les lleis de seguretat pública”.

Al Mundial d’handbol del 2015, celebrat a Qatar, ja es van contractar animadors espanyols

 ?? ÀlHAIB SALEM / Reu ers ?? Fans d’Espanya a Doha
ÀlHAIB SALEM / Reu ers Fans d’Espanya a Doha

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain