La Vanguardia (Català)

Les fortunes xineses experiment­en el retrocés més gran dels últims 20 anys

Disminueix tant el nombre de megarics com el valor del seu patrimoni

- Ismael Arana

Encara que uns ho notin més que d’altres, la crisi està passant factura a tothom. Així ho poden testificar les grans fortunes xineses, que han vist la disminució més gran de les seves riqueses en més de dues dècades a causa de la guerra a Ucraïna, les mesures de covid zero impulsades per Pequín i la caiguda dels mercats borsaris de Hong Kong i la resta de la Xina continenta­l.

Segons la llista publicada aquesta setmana per la firma d’investigac­ió Hurun, que classifica les persones més riques de la Xina amb un patrimoni net mínim de 5.000 milions de iuans (uns 692 milions de dòlars), només 1.305 persones van obtenir aquest any les credencial­s necessàrie­s per pertànyer a aquest club tan selecte, un 11% menys que l’exercici anterior.

D’entre ells, el nombre de persones amb 10.000 milions o més s’ha reduït al voltant d’un terç fins a quedar en 56, mentre que el de multimilio­naris (més de 1.000 milions de dòlars) és de 946. “Aquest any s’ha vist la caiguda més gran a la llista de rics d’Hurun a la Xina dels últims 24 anys”, va resumir Rupert Hoogewerf, president d’Hurun Report, durant la presentaci­ó de les dades aquesta setmana.

Per segon any consecutiu, el número u de la classifica­ció va ser per a Zhong Shanshan, a qui la traça de la seva empresa embotellad­ora d’aigua Nongfu Spring i la desenvolup­adora de vacunes Beijing Biological Pharmacy li han reportat l’augment d’un 17% en els seus ingressos, fins a assolir un total de 65.000 milions de dòlars.

A part les tecnològiq­ues, un dels sectors més afectats és el de la indústria immobiliàr­ia, que afronta una dura crisi després que el Govern imposés el 2020 restriccio­ns a l’endeutamen­t.

Yang Huiyan, l’empresària darrere de Country Garden

Xi Jinping va prometre regular els “ingressos excessius” a favor de la “prosperita­t comuna”

Holdings, va registrar la caiguda més gran de la llista el 2022 (-15.700 milions de dòlars). Problemes similars travessa Xu Jiayin, president de la immobiliàr­ia Evergrande, que es va enfonsar fins al lloc 172 pels problemes que travessa la seva firma, la més endeutada del món (300.000 milions de dòlars)

L’últim congrés del Partit Comunista celebrat a l’octubre no va ajudar a calmar les pors dels milionaris. En el discurs inaugural, el president xinès, Xi Jinping, va prometre regular l’acumulació de riquesa i els “ingressos excessius” a favor de la “prosperita­t comuna”. Tampoc no els reconforte­n massa les noves cares de la cúpula xinesa, de la qual han desaparegu­t els perfils més liberals o reformiste­s per deixar pas a fidels aliats de Xi, partidari d’una política econòmica més intervenci­onista per part de l’Estat. Per al global de l’any, el Fons Monetari Internacio­nal va rebaixar les previsions de creixement xineses un 3,2%, lluny de l’objectiu oficial inicial d’un 5,5%.

Aquesta situació, sumada a altres factors com el mantenimen­t de les restriccio­ns per la política de covid zero o un mercat immobiliar­i a la baixa, ha provocat certa ansietat a part dels milionaris i classes altes, que s’estarien assessoran­t sobre les diferents vies per posar terra pel mig per a les seves fortunes i les dels seus familiars.

“Col·legues de professió m’han dit que les seves firmes han vist augmentar les consultes diverses vegades des del maig i que continuen creixent cada dia”, va assegurar Danny Cai, director d’una consultori­a sobre immigració i estudis a l’estranger a la província de Zhejiang, al diari hongkonguè­s SCMP. “Els clients són com granotes en aigua tèbia que, de sobte, senten que està bullint. Ens estem adonant que la Xina es troba en una cruïlla i que les noves polítiques econòmique­s poden generar enormes incerteses i riscos per a la seva riquesa”, va afegir.

Augmenten les consultes dels milionaris per protegir les seves fortunes a l’estranger

 ?? Aly Song / Reuters ?? El fundador del gegant del comerç electrònic Alibaba, Jack Ma
Aly Song / Reuters El fundador del gegant del comerç electrònic Alibaba, Jack Ma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain