La Vanguardia (Català)

És el principi del final de Twitter?

La xarxa social de Musk guanya en el discurs de l’odi i es converteix en un circ d’impostors

- Francesc Peirón Nova York. Correspons­al

Sota el comandamen­t d’Elon Musk, Twitter obra miracles. Ja se sap que Déu és a tot arreu, però la seva presència resulta etèria, indetectab­le, excepte en la plataforma de l’ocell que refila, on Jesucrist ha aconseguit tenir un compte d’usuari “verificat”. I el fill del Senyor es va fer home a les xarxes.

Només és una de les fites que, per obra i gràcia del magnat més ric del món i del caos que ha sembrat, s’ha apuntat la xarxa social. La plaça global, com se la qualifica, s’ha convertit en l’escenari del club de la comèdia per la irrupció dels suplantado­rs d’identitats amb el sistema de pagament introduït, l’etiqueta blava, per certificar la veracitat dels subscripto­rs a canvi de vuit dòlars mensuals.

Musk va ordenar dijous deixar en suspens aquesta font d’ingressos, que considera vital per a la supervivèn­cia de la companyia. No li va quedar més remei després de la propagació de paròdies i la usurpació de personalit­ats o companyies.

El senador “socialista” Bernie Sanders, el de debò, es va felicitar perquè el gegant farmacèuti­c Eli Lilly –en un compte fals però verificat– va anunciar la gratuïtat de la insulina, cosa que va propiciar que hagués d’emetre un desmentime­nt oficial.

No és el primer contratemp­s a la gestió de Musk, farcida de deMusk ficiències després dels acomiadame­nts massius i la deserció dels executius que s’encarregav­en d’àrees clau com la seguretat i la moderació de continguts.

Això és el principi del final de Twitter? Pot semblar una pregunta retòrica, però no pocs experts se la plantegen. És una sensació que està corrent. El mateix flamant propietari, que va pagar 44.000 milions per la seva nova joguina, va recalcar davant els empleats que no hi ha cash, que això és un pou sense fons i que el recurs de la suspensió de pagaments no està descartat.

Si bé algunes marques ja han desertat, la majoria ha deixat en pausa les seves inversions en publicitat, tot esperant esdevenime­nts. El desastre de les subscripci­ons de pagament pot ser l’estocada de la diàspora. La publicitat

Un estudi detecta un augment important de tuits amb insults racials després de l’inici de la nova gestió

representa avui el 90% dels ingressos.

I encara pot ser pitjor perquè, tot i que Musk va assegurar que els primers dies de la seva presa de poder havia caigut la circulació del discurs de l’odi, les primeres dades demostren el contrari.

Aquesta afirmació del “tuitaire en cap”, com ell s’autoprocla­ma, no resisteix l’escrutini, afirma l’organitzac­ió Center for Counering Digital Hate, que es dedica a analitzar els missatges i que serveix com a referent per a molts possibles anunciants.

Això pot ser el cop de gràcia a la fugida dels anunciants. Un sol insult racial (amb referència als afroameric­ans) va ser utilitzat 26.228 vegades en tuits durant la primera setmana de Musk al capdavant de la plataforma. Això significa el triple de la mitjana registrada el 2022, segons l’informe d’aquest centre.

Una altra paraula que es fa servir per atacar les persones transgèner­e es va trobar a 33.926 tuits i retuits, un 53% més que la mitjana de l’any. El llenguatge d’odi destinat a descriure homosexu

Suspès el cobrament de vuit dòlars per la verificaci­ó de comptes a causa de les identitats falses

als, jueus i hispans també es va incrementa­r.

“Les xifres demostren que, malgrat les afirmacion­s dels responsabl­es de Twitter que han reeixit a reduir els insults, el volum present de tuits d’odi ha experiment­at un creixement”, remarca.

Totes aquestes circumstàn­cies no han passat desaperceb­udes a la Comissió Federal de Comerç (FTC), que ja ha avisat que podria intervenir atesa “la profunda preocupaci­ó” pel curs dels esdevenime­nts a la xarxa social.

Un dels advocats del propietari va contestar. “L’Elon posa coets a l’espai (Space X), ell no té por de l’FTC”.

Muske va desembarca­r a les oficines de Twitter de San Francisco amb els assessors que han treballar amb ell en altres negocis, com l’empresa de pagaments digitals PayPal o Tesla, la seva companyia de cotxes elèctrics.

Aquest és pels analistes un dels problemes del seu nou desembarca­ment. Aplica el mateix manual i això s’observa com un greu error. Afirmen que els empleats a Space X o Tesla han estat capaços de suportar els capricis de Musk pel fet de creure que estaven desenvolup­ant una gran tasca.

Però això no passa a la xarxa, on no hi ha una missió inspirador­a i molts pensen que l’únic que fan és degradar el producte. Només se’ls demana que retallin despeses i incrementi­n els ingressos. “Per als que juguin per guanyar, Twitter és un bon lloc; els que no, Twitter no és per a ells”, va dir Musk a la plantilla.

La porta oberta perquè se’n vagin els treballado­rs també ho està perquè hi entrin bromistes i fanàtics.

Fins i tot una paròdia de Jesucrist va aconseguir que li concedissi­n la distinció de subscripci­ó real

 ?? FREDERIC J. BROWN / AFP ?? El nou propietari de Twitter, Elon Musk
FREDERIC J. BROWN / AFP El nou propietari de Twitter, Elon Musk

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain