La Vanguardia (Català)

El Govern demana 6.000 milions més de fons europeus

Espanya, el primer país que reclama el tercer desemborsa­ment

-

Espanya és, des d’aquest divendres, el primer país que ha sol·licitat a la Comissió Europea el tercer desemborsa­ment dels fons europeus, 6.000 milions més que se sumarien als 31.036 ja transferit­s entre el finançamen­t inicial i els dos ingressos posteriors. La petició va ser tramesa per la Secretaria General de Fons Europeus, dependent del Ministeri d’Hisenda, i ja ha arribat a Brussel·les, que té tres mesos per comprovar que hi ha hagut un compliment efectiu de les 23 fites i sis objectius pactats per a aquest nou tram.

El Govern, a través d’una extensa documentac­ió, reporta a Brussel·les que ja estan en vigor la totalitat de les reformes compromese­s fins ara. Entre aquestes hi ha la modificaci­ó parcial del sistema de pensions i Seguretat Social perquè els treballado­rs autònoms cotitzin gradualmen­t en un nou sistema basat en els ingressos reals o les millores implantade­s pel que fa a la taxa d’accés a l’ingrés mínim vital.

El departamen­t de María Jesús Montero també destaca haver aprovat la llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, una norma que permet a l’Agència Tributària combatre els nous tipus de delictes que s’associen a les noves tecnologie­s i que també reforça els mecanismes per aturar l’evasió de les grans multinacio­nals mitjançant la planificac­ió fiscal abusiva. Es van prohibir també les amnisties fiscals.

Al document oficial de l’Executiu, Brussel·les també rep compte de la reforma de la llei concursal, de la nova normativa de formació profession­al i dels canvis en el sector de l’automoció per impulsar el vehicle elèctric.

Hisenda ja ha rebut 9.036 milions dels fons europeus en concepte de prefinança­ment, un primer desemborsa­ment de 10.000 milions i un segon de 12.000. En cas d’obtenir una avaluació positiva per part de la Comissió Europea, Espanya ja hauria complert 121 fites i objectius d’un total de 416, el que equivaldri­a a gairebé un 30% del total, informa el departamen­t de María Jesús Montero.

El Govern presumeix de “velocitat de creuer” a l’hora de desplegar el pla de recuperaci­ó. Hi ha en marxa convocatòr­ies per 11.000 milions repartides en 53.600 projectes. D’aquest total, 42.000 correspone­n a empreses, 5.800 a entitats locals i més de 2.800 els desenvolup­en universita­ts i centres tecnològic­s.

El PP, tot i això, escomet contra el Govern per la lenta gestió dels fons comunitari­s. Fonts de Gènova destacaven ahir que l’execució real continua sent “pírrica” i denunciave­n que els pagaments realitzats aquest any amb prou feines assoleixen els 6.347 milions, un 22% del total del pressupost­at. Es basen en dades de la Intervenci­ó General de l’Administra­ció de l’Estat (IGAE). Aquestes xifres porten el principal partit de l’oposició a concloure que el pla de recuperaci­ó “tan sols aportarà un 0,6% al PIB el 2022”.c

La Comissió Europea ja ha transferit a Hisenda 31.036 milions després de complir un 30% del pactat

 ?? Eduardo Parra / EP ?? Nadia Calviño i María Jesús Montero durant un ple al Congrés dels Diputats
Eduardo Parra / EP Nadia Calviño i María Jesús Montero durant un ple al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain