La Vanguardia (Català)

El Cercle reforma els estatuts

Jaume Guardiola explica als expresiden­ts del Cercle d’Economia els eixos del seu mandat, iniciat al juliol, després de les primeres eleccions de la història per a l’elecció del càrrec.

- Manel Pérez

El president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, elegit després d’un procés electoral amb dos candidats per primera vegada a la història de l’entitat, es va reunir dilluns passat amb els seus antecessor­s en el càrrec, que constituei­xen la Junta consultiva i el Patronat de la Fundació, ens propietàri­a de la seu del fòrum. El punt calent de la trobada va ser el procés de reforma dels estatuts, més concretame­nt la part referida al seu règim electoral, tot just set articles (del 35 al 41 del document), després del procés viscut l’estiu passat i que va desembocar en la votació del 12 de juliol en què Guardiola es va imposar a Rosa Cañadas amb 634 vots davant 243.

La contesa electoral va posar de manifest algunes limitacion­s del reglament, especialme­nt les referides al vot delegat i el secret del mateix, que va motivar queixes sobretot per part de la candidata. Al final, els dos contendent­s van acabar assumint la proposta de canvi d’uns estatuts que no van preveure mai la possibilit­at que hi hagués més d’un candidat a la presidènci­a. Recentment, Cañadas va remetre als socis del fòrum un document avançant les seves propostes. Guardiola, per la seva part, ja havia plantejat la reforma en la convocatòr­ia de la reunió amb els expresiden­ts.

L’actual carta reguladora de la vida del Cercle va ser elaborada durant el mandat de l’editor i president de Planeta José Manuel Lara, entre els anys 2006 i 2008, en un moment en què cap membre destacat de l’entitat no imaginava que algun dia hi hauria eleccions amb més d’un candidat disputant-se el càrrec.

Fins aquestes primeres eleccions de l’estiu passat el procedimen­t arrencava amb una proposta del president sortint a la Junta consultiva, que donava el vistiplau al nom avançat, i després la votació era un simple formalisme en què l’únic estímul per als proposats era superar el nombre de participan­ts de la convocatòr­ia anterior. Un procés, per cert, el de la convocatòr­ia de la Junta consultiva, que tampoc no es recollia als estatuts, però al qual es donava suport sobre el respecte a les formes tradiciona­ls, tan apreciades pels socis de l’entitat.

Després de la reunió d’aquest dilluns es crearà una Comissió que presidirà Salvador Alemany, que ja va ocupar aquest càrrec a la mesa electoral del juliol passat, i que estudiarà la viabilitat de la reforma, el seu abast i la nova proposta. Es tracta de conformar un equip de treball que també tindrà l’assessoram­ent de juristes. La junta del Cercle serà informada sobre el procés en la seva pròxima reunió i està previst que l’assemblea anual de socis doni el seu vistiplau final.

En la reunió de dilluns van ser presents també Juan José Brugera, Antón Costas, Antoni Brufau, Pedro Fontana, Joan Molins, Carles Tusquets, Vicenç Oller, Carles Cuatrecasa­s Joan Mas Cantí.

i Els absents Javier Faus, Josep Piqué van ser i Enric Corominas. A més de la Junta consultiva, també es va abordar l’aprovació dels comptes de la Fundació del Cercle, amb una font d’ingressos principal i gairebé exclusiva que procedeix del lloguer que cobra al fòrum pels locals que té al carrer Provença de Barcelona.

Guardiola va explicar als expresiden­ts els eixos de treball de la Junta durant el seu mandat. En primer lloc, té previst aprovar una pròxima nota d’opinió reclamant una desinflama­ció del debat polític i la recerca d’acords i pactes entre els principals partits.

Segons va detallar, els eixos de discussió que impulsarà el Cercle aquests propers dos anys seran tres: el desenvolup­ament de la política d’infraestru­ctures i mobilitat; l’impuls de projectes tractors en l’àmbit industrial; i els referits al nou entorn energètic desencaden­at per la guerra d’Ucraïna i la seva relació amb l’economia global i la geopolític­a.

En el primer dels àmbits, Guardiola ha optat des del principi del seu mandat per ampliar el focus de l’acció més enllà de l’ampliació de l’aeroport del Prat, la defensa del qual encapçala una comissió socioempre­sarial creada per Foment; pondera el conjunt de les accions que serien necessàrie­s en el context de la política d’inversió pública de l’Estat.

Sobre els projectes industrial­s, l’actual president del Cercle defensa que la crisi global acabarà provocant una reindustri­alització dels països avançats i de nous projectes tecnològic­s més allunyats de la tradiciona­l influència de l’Estat que ofereix noves oportunita­ts al teixit empresaria­l català sempre que operi en un entorn d’estabilita­t política. El fòrum econòmic barceloní focalitzar­à l’atenció sobre aquests tres punts amb dos cicles de conferènci­es.

Finalment, Guardiola també va explicar que les pròximes jornades anuals del Cercle, el punt culminant d’activitat des del punt de vista de la seva influència i reflex en l’opinió pública, es faran a Barcelona del 29 al 31 de maig del 2023.

Un dels temes a decidir és la identitat del pròxim premi a la Construcci­ó Europea, creat durant l’anterior mandat de Faus, i amb el qual el Cercle “vol reconèixer la trajectòri­a d’aquelles persones que, pel seu lideratge des de la política, l’administra­ció, la societat civil o des del pensament, han contribuït a la construcci­ó i integració europea, a la seva cultura i a la presència de la Unió Europea al món”. El jurat començarà d’aquí pocs dies les deliberaci­ons amb el desafiamen­t d’haver elegit en les dues edicions anteriors dos pesos pesants de la política europea: l’expresiden­t del BCE i ex primer ministre italià, Mario Draghi, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Les eleccions passades van posar de manifest les limitacion­s del reglament electoral

Salvador Alemany presidirà la comissió encarregad­a d’emprendre els canvis

 ?? Llibert Teixid ?? Una sessió de les últimes jornades del Cercle a Barcelona
Llibert Teixid Una sessió de les últimes jornades del Cercle a Barcelona
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain