La Vanguardia (Català)

CLAM PER UNA SANITAT PÚBLICA DE QUALITAT A MADRID

El pla Ayuso fa esclatar el malestar social i dels metges gestat durant anys

-

Dues-centes mil persones, segons la Delegació del Govern; set-centes mil, segons els organitzad­ors, es van concentrar ahir al centre de Madrid per participar en una multitudin­ària manifestac­ió amb l’objectiu de reclamar al Govern autonòmic que encapçala Isabel Díaz Ayuso una sanitat pública amb més profession­als i més qualitat.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, té un seriós problema a què haurà d’enfrontar-se amb paraules que vagin més enllà de donar la culpa al Govern de Sánchez o a l’oposició regional, a què acusa de liderar la rebel·lió dels metges d’Atenció Primària. El descontent­ament de la ciutadania per la gestió de la sanitat és clara. N’hi ha prou de veure què va passar ahir a Madrid.

Desenes de milers de persones (200.000 segons la Delegació del Govern; gairebé 700.000, segons els organitzad­ors) van sortir ahir als carrers de Madrid amb un lema clar: la defensa de la sanitat pública. Convocada per associacio­ns veïnals, i avalada pels partits de l’oposició al Govern d’Isabel Díaz Ayuso, la protesta va arrencar des de quatre punts diferents de la ciutat per confluir a la plaça de Cibeles.

Al marge de les diferents dades de participac­ió en la protesta amb què treballen uns i altres, l’afluència de milers i milers de participan­ts revela l’èxit d’una convocatòr­ia que va sorgir després del caòtic pla de reorganitz­ació dels centres d’urgències extrahospi­talàries presentat per la Comunitat de Madrid. El Govern regional manté el seu pla malgrat la vaga indefinida dels facultatiu­s d’aquests serveis i a qui el dia 21 s’afegiran els metges d’Atenció Primària i els pediatres.

Aquest ha estat el detonant d’un conflicte gestionat en el temps. Perquè el problema no només resideix a les urgències extrahospi­talàries, sinó que esquitxa tota l’atenció primària. El pla Ayuso ha actuat d’espoleta per treure els ciutadans i el sector al carrer: hi ha hagut centres de salut tancats durant dos anys que el Govern d’Ayuso es negava a obrir, però després de la pressió dels veïns els han obert tot i que, en la meitat dels casos, sense metges al capdavant. Llavors, la Comunitat va decidir que els pacients d’aquestes urgències fossin atesos en línia. Pel que fa a la primària, la queixa sistèmica és per dèficit de metges i pediatres i per falta de recursos materials. Madrid és la regió que menys inverteix en sanitat de tot Espanya.

Ahir es va sentir un crit per sobre de tots: “Sanitat pública”. Molt per sobre d’altres com “Ayuso dimissió” (saludat amb mocadors blancs), “Els pacients no són clients, Madrid s’aixeca, la sanitat aguanta”.

“No estem manipulats, això no és un boicot, com assenyala la presidenta Ayuso. Això és un ja n’hi ha prou d’una gestió que està portant la sanitat pública madrilenya directamen­t a la mort”, assenyala la Mercedes, de 72 anys, defensora “a ultrança” de la sanitat pública, de tots i per a tothom.

La Mercedes es va unir a la columna sud, la que va sortir d’Atocha, sens dubte la més multitudin­ària, i on era difícil moure’s a causa de la constant arribada de persones des de l’estació de tren.

També estava plena del tot l’estació de Nuevos Ministerio­s (columna nord), on milers de persones van corejar a l’uníson a dins de l’estació de rodalies el seu suport a la sanitat pública. “Madrid és molt més que bars i canyes. Madrid és la seva gent, la seva sanitat, la seva educació... i això no s’aconseguei­x abaixant impostos”, assenyalav­a l’Ángel, de 52 anys.

Fins a l’arribada a Cibeles (és un dir, perquè milers de madrilenys no hi van poder ni arribar),

la manifestac­ió va transcórre­r en un ambient festiu, amenitzat per una banda sonora de tambors, amb ball inclòs dels manifestan­ts. Entre ells, una senyora de 85 anys amb un cartell molt explícit a l’esquena: “Estic molt emprenyada. Jo vaig lluitar pels drets que avui ens estan arrabassan­t. Espavileu, cony!”. Amb ella costat, el marit, amb el seu manuscrit: “Jo opino el mateix que la meva dona”.

I a prop d’ells, un nombrós grup de bates blanques, entre ells, l’Álvaro, de l’hospital 12 de Octubre, que reconeixia que aquesta protesta “és el millor aplaudimen­t que podíem rebre”. “És que els sanitaris no estan sols. Sembla que els hem abandonat, que els hem deixat, tan lligats com hi estàvem en sortir de tantes crisis... I ells (el Govern madrileny) han fet i desfet al seu aire. Fins que ha arribat allò dels centres d’urgències sense metges. I ja hem dit, fins aquí. No poden fastigueja­r el que de veritat importa, la sanitat de tots!”, explica orgullosa la Marta, de 22 anys, que relata que l’any passat va estar d’Erasmus a Estònia, on per anar al metge havia de pagar cinc euros per visita.

Els que van aconseguir arribar fins a la plaça Cibeles, on hi ha la seu de l’Ajuntament, van esperar la resta al so del Canto a la libertad, de l’escriptor, cantautor i diputat ja mort José Antonio Labordeta, que substituei­x el famós Bella ciao, com a himne de lluita. Un tema en què la llibertat es pronuncia amb majúscules.

A la marxa, en què es va guardar un minut de silenci per als morts en la pandèmia, no hi van faltar els representa­nts polítics de l’oposició madrilenya: Mónica García, de Més Madrid; Juan Lobato, del PSOE i Alejandra Jacinto, de Podem. També les ministres Ione Belarra (Serveis Socials), Yolanda Díaz (Treball) i Irene Montero (Igualtat). Carolina Darias (Sanitat) no hi va assistir, però va expressar el seu suport. A més, hi havia representa­nts del món de l’art i la cultura com Pedro Almodóvar, Ismael Serrano, Daniel Guzmán o Ana Belén.

I el PP? El portaveu del PP a l’Assemblea de Madrid, Pedro Muñoz Abrines, va qualificar de “fracàs” la manifestac­ió i va defensar que “un 99% dels madrilenys no li hagin donat” suport. “Aquest plebiscit personal en què Mónica García ha volgut convertir això s’ha traduït en un fracàs. El contingut dels missatges repetits aquest matí demostren que no anava en defensa de la sanitat, sinó que era un atac polític a la Comunitat de Madrid”, va sentenciar.•

El PP veu la protesta com un “fracàs”, malgrat els centenars de milers de persones que van sortir al carrer

 ?? Dani Duch ??
Dani Duch
 ?? ?? Imatge de la plaça Cibeles, on van confluir les quatre columnes que havien sortit des de diferents punts de la ciutat
Imatge de la plaça Cibeles, on van confluir les quatre columnes que havien sortit des de diferents punts de la ciutat
 ?? Dani D ch ??
Dani D ch

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain