La Vanguardia (Català)

La sanitat ‘low cost’

- Miquel Molina Director adjunt

Alertada per les sagnants retallades de la sanitat pública durant l’anterior crisi econòmica, la Comissió Europea va emfatitzar en un informe del 2014 la necessitat d’augmentar les inversions en aquest sector essencial. A l’horitzó ja es perfilaven unes amenaces que podien provocar el col·lapse del sistema: l’accelerat envellimen­t de la població del continent, l’increment de les malalties cròniques, la demanda més gran d’un servei de qualitat i l’alt cost dels cada vegada més nombrosos avenços tecnològic­s es confabulav­en per esbossar una tempesta perfecta. La irrupció de la covid va donar peu, per raons òbvies, a un augment espectacul­ar de la despesa en sanitat. Semblava que aquesta inversió més significat­iva podria consolidar-se en l’escenari postpandèm­ic. Així es donava gairebé per fet en països com Espanya, on el personal sanitari va començar a gaudir d’un reconeixem­ent insospitat. Però, després de la pandèmia, la guerra d’Ucraïna i l’encariment de l’energia han arruïnat aquests bons propòsits. No cal esperar, ni de bon tros, que la sanitat recobri el pols en els pressupost­os dels països europeus per a l’exercici del 2023.

La manifestac­ió multitudin­ària d’ahir a Madrid pot ser la primera d’una llarga sèrie. De fet, ja hi ha mobilitzac­ions convocades en altres ciutats d’Espanya. A les quatre amenaces que esmentava la Comissió Europea fa vuit anys cal afegir-ne almenys una altra: la pandèmia ha aguditzat les desigualta­ts fins a nivells mai vistos i ha augmentat el percentatg­e de la població que no pot pagar-se una visita o un tractament alternatiu al de la sanitat pública.

Aquest seria el marc global de l’alerta sanitària. A partir d’aquí, es perceben diferèncie­s rellevants entre les polítiques dels diferents països i regions. Tal com s’esperava, el malestar per la degradació de l’atenció primària ha esclatat abans a la comunitat autònoma que menys inverteix en aquest concepte: un Madrid que també és, de manera palesa, el territori que presumeix de tenir la pressió fiscal més baixa. A la manifestac­ió madrilenya hi havia pancartes contra la “sanitat low cost”. La imminència d’un nou cicle electoral, en qualsevol cas, situarà la sanitat en un primeríssi­m pla. I no només a la capital d’Espanya.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain