La Vanguardia (Català)

Primer cara a cara entre Biden i Xi en una reunió sense gaire expectativ­es

Els dos mandataris aprofiten la cimera del G-20 per contrastar opinions

- Ismael Arana Hong Kong. Correspons­al

Quan eren vicepresid­ents dels seus respectius països, el nordameric­à Joe Biden i el xinès Xi Jinping van arribar a passar més de 70 hores junts en viatges i cimeres bilaterals. “La trajectòri­a de la nostra relació és positiva (...). Tenim un gran optimisme sobre els pròxims 30 anys”, va arribar a dir l’americà el 2011.

La previsió no podia ser més errada. Una dècada després, els ara presidents es tornaran a veure en persona avui a Bali (Indonèsia) en els prolegòmen­s de la cimera del G-20, en un moment en què les relacions entre els dos països travessen el punt més baix de la història recent. Serà una trobada important, de la qual que no s’esperen grans resultats tangibles ni comunicats conjunts, però que servirà perquè exposin les línies vermelles mútues i mantinguin oberta la comunicaci­ó en assumptes claus que els allunyi d’un possible enfrontame­nt.

Els dos mandataris arriben reforçats a la cita. Biden ha obtingut millors resultats de l’esperat a les eleccions de mig mandat dels EUA, i fins i tot ahir va confirmar que el seu partit retindrà el Senat. “Sé que arribo més fort”, va dir des de Cambodja, on va participar en una cimera regional. “Conec Xi Jinping, i ell, a mi (...), Sempre hem tingut converses franques, i no hi ha hagut mai cap error de càlcul sobre on és cadascun de nosaltres”, va afegir.

Per la seva banda, Xi acaba de renovar el càrrec per a un tercer mandat, ha aconseguit omplir la cúpula del Partit Comunista d’aliats propers i s’ha erigit com el líder xinès més poderós dels últims temps. Entre els principals objectius com a home fort ara figuren recuperar l’economia del país i salvaguard­ar la seguretat nacional en temps turbulents, tal com va exposar en l’últim congrés del seu partit.

El número u de la llista de prioritats de temes que cal tractar entre

Taiwan, Corea del Nord i la guerra d’Ucraïna en una agenda tan plena com incerta

tots dos serà el contenciós sobre Taiwan. Els EUA acusen la Xina de provar d’alterar l’statu quo i augmentar la tensió a la zona amb una actitud més agressiva cap a l’illa autogovern­ada, als voltants de la qual s’han multiplica­t les demostraci­ons de força militar xinesa. De manera semblant, Pequín culpa Washington d’avivar les tibantors amb els repetits comentaris de Biden sobre una possible intervenci­ó de tropes dels Estats Units en cas d’agressió a l’illa o la controvert­ida visita a l’estiu a Taipei de la presidenta de la Cambra de Representa­nts, Nancy Pelosi.

“El que vull fer amb ell quan parlem és exposar quines són les nostres línies vermelles, entendre el que ell creu que són els interessos nacionals crítics de la Xina, cosa que jo sé que són els interessos crítics dels Estats Units, i determinar si entren o no en conflicte. I si ho fan, com resoldre-ho i com solucionar-ho”, va explicar l’americà abans d’emprendre la seva gira asiàtica.

Els EUA també van avançar que demanaran a Xi un “paper constructi­u” per contenir Corea del Nord i les creixents proves d’armament i pressionar­an perquè Pequín adopti una actitud més contundent cap a la invasió russa d’Ucraïna. “Creiem que tots els països haurien de fer més per persuadir Rússia, especialme­nt els que tenen relacions amb ella, perquè posi fi a aquesta guerra i abandonin Ucraïna”, va dir dissabte l’assessor de Seguretat Nacional, Jake Sullivan.

Per la seva banda, segur que Xi exigirà al president americà que posi fi a les barreres comercials que va imposar als productes xinesos l’expresiden­t Donald Trump (i que Biden ha mantingut). I que reverteixi les últimes prohibicio­ns imposades per la Casa Blanca per dificultar l’accés xinès als semiconduc­tors més moderns, claus per a l’avenç tecnològic en sectors com la Defensa i els superordin­adors. “Els EUA han de deixar de polititzar, fer servir com a arma i ideologitz­ar els assumptes comercials”, va demanar des de Pequín el portaveu d’Exteriors, Zhao Lijian.

La pregunta que molts es fan és si aquests dos líders, les economies nacionals dels quals estan tan íntimament entrellaça­des, s’encaminen cap a una separació permanent –o fins i tot cap a un enfrontame­nt que pot acabar sent militar– o seran capaços de trobar la manera de mantenir una relació més calmada i oberta, i fins i tot arribar a cooperar en assumptes d’interès mutu com la lluita contra el canvi climàtic o una altra futura pandèmia. “Aquesta reunió en persona és una oportunita­t per reduir les tensions i buscar maneres de gestionar la competènci­a entre tots dos”, va concloure Bonnie Glaser, experta en la regió del German Marshall Fund.●

 ?? Firdia Lisnawati / A ?? Forces policials a Bali durant les hores prèvies a la cimera del G-20
Firdia Lisnawati / A Forces policials a Bali durant les hores prèvies a la cimera del G-20

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain