La Vanguardia (Català)

Memòria viva d’Auschwitz

“El pitjor és que el món oblidi”, diu Leon Weintraub, que publica un llibre

- Garzaésa Ge Berlín. Correspons­al

Més de 75 anys després del final del seu calvari a Auschwitz i en altres camps nazis de la mort, el nonagenari metge jueu Leon Weintraub es va decidir a posar la seva vida per escrit. Les memòries, publicades fa any i mig a la seva Polònia natal, arriben ara a Alemanya amb el títol Die Versöhnung mit dem Bösen. Geschichte eines Weiterlebe­ns (La reconcilia­ció amb el mal. Història d’una vida després), escrites amb la periodista Magda Jaros. Els qui van patir de manera directa els horrors de l’Holocaust van desapareix­ent, i el testimoni dels que queden és fonamental.

“Mentre pugui, continuaré explicant la meva experiènci­a, perquè només hi ha uns quants testimonis contempora­nis com jo; el pitjor és que el món oblidi”, diu el protagonis­ta abans de la presentaci­ó del llibre a l’acadèmia annexa al Museu Jueu de Berlín. La vellesa de Leon Weintraub, que té ara 96 anys i viu a Suècia des del 1969, és elegant i jovial. Quan li demanen que es col·loqui davant una paret amb plafons de fusta per a la foto, respon fent broma: “No serà per afusellar-me, veritat?”

Després del moment de distensió, Weintraub fa la vista enrere i s’explica davant l’auditori. Cinquè fill d’una família pobra –el pare, que va morir poc després de néixer ell el 1926, era drapaire; i la mare, bugadera–, tenia 13 anys quan l’Alemanya nazi va envair Polònia el setembre del 1939. Vivien a Lodz, i Weintraub, que havia acabat l’escola primària, ja no va poder anar a l’institut. “Tinc el record acústic de les botes dels soldats alemanys marxant; com tots els jueus, la meva mare, les meves quatre germanes i jo vam ser tancats al gueto; vaig veure una escena que no he oblidat mai: un soldat li va arrencar la barba amb la baioneta a un ancià”. L’adolescent Leon Weintraub va ser treballado­r forçat durant quatre anys, fins que els nazis van destruir el gueto de Lodz i a l’estiu del 1944 van enviar els captius al camp de concentrac­ió i extermini d’Auschwitz.

“Al tren crèiem que anàvem a una nova feina. En arribar a la rampa, van separar homes i dones. La meva mare tenia 50 anys, però semblava gran després de tants patiments. Ella em va cridar: ‘Ens veiem dins’. Va ser l’última vegada que la vaig veure”. Amb 17 anys, Leon Weintraub va ser selecciona­t per treballar. “Un home amb uniforme de presoner em va arrencar la motxilla de les mans; li vaig explicar que hi portava els segells, i em va dir: ‘Aquí no es ve a viure’”. La mare de Weintraub i una tia van ser assassinad­es a les cambres de gas.

Sis setmanes després, gràcies a un cop d’enginy, va aconseguir sortir d’Auschwitz. “Vaig veure entre dos barracons un grup d’homes nus i em van dir que estaven esperant roba per anar fora a treballar. També em vaig despullar i em vaig ficar entre ells. Ningú no em va controlar. Ens van fer pujar a un tren i ens van enviar al camp de Gross-Rosen”.

Els últims mesos de guerra, Weintraub va ser deportat a Flossenbür­g, Natzweiler-Struthof i Offenburg, al sud i sud-oest d’Alemanya. L’abril del 1945 va arribar per a ell l’alliberame­nt. “Al final vaig poder dormir; vaig menjar molt poc, els nostres estómacs estaven tan buits que no haurien pogut suportar-ho, era perillós. Al setembre vaig saber que les meves germanes havien sobreviscu­t al camp de Bergen-Belsen; no estava tan sol”.

El 1946, Leon Weintraub va començar a estudiar Medicina a la Universita­t de Gotinga, sense haver cursat secundària i gairebé sense saber alemany, però se’n va sortir gràcies a les semblances amb l’ídix, la seva llengua materna. Allà va conèixer la berlinesa Katja, es van casar i van tenir el

Amb 96 anys, aquest metge jueu superviven­t de camps nazis relata què li van dir quan va arribar: “Aquí no s’hi ve a viure”

primer fill. El 1950 va tornar a Polònia amb la seva família i va treballar com a ginecòleg a Varsòvia. Però va venir un amarg tomb del destí. Per contenir el descontent­ament social el 1968, el Govern comunista va esperonar l’antisemiti­sme latent a la societat polonesa. Molts jueus van abandonar el país. La família Weintraub va emigrar a Suècia. “Per a nosaltres, superviven­ts de l’Holocaust, és molt pertorbado­r que homes joves utilitzin lemes nazis”.

A Leon Weintraub, pare de tres fills i una filla, l’afligeix la mort de la seva primera dona el 1970 poc després d’instal·lar-se a Estocolm, on ell va reprendre la seva activitat mèdica i es va casar més tard amb l’Evamaria. “Quan operava, tallant amb el bisturí, tota la gent era igual”, sentencia, conscient que el racisme continua i encara és necessari reiterar l’evident.

 ?? MARÍA-PAZ LÓPEZ ??
MARÍA-PAZ LÓPEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain