La Vanguardia (Català)

Turull no veu viable donar suport a la reforma de la sedició

El dirigent de JxCat assegura que els canvis introdueix­en l’“a por ellos” a la llei

- Iñaki Pardo Torregrosa

La derogació del delicte de sedició amb la conseqüent modificaci­ó del delicte de desordres públics al Codi Penal, pactada entre el PSOE i Esquerra, ha obert una nova bretxa a les files independen­tistes –ja s’han convocat mobilitzac­ions per part d’algunes entitats sobiranist­es per manifestar el seu rebuig– i entre les seves dues forces principals, ERC i Junts.

El secretari general de JxCat, Jordi Turull, es va mostrar ahir “perplex” que una formació independen­tista –els republican­s– pugui aprovar els canvis legislatiu­s. En un acte a Terrassa, va considerar, a més, que si se certifique­ssin les modificaci­ons en els termes ara estipulats “s’oficialitz­aria l’‘a por ellos’ al Codi Penal”, en al·lusió als càntics que es van proferir en algunes poblacions espanyoles quan partien els agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat cap a Catalunya abans del referèndum de l’1-O, el 2017.

En canvi, els republican­s pressionen perquè el seu fins fa poc soci al Govern doni el vistiplau a la derogació de la sedició i la reforma del delicte de desordres públics agreujats al Congrés dels Diputats.

La seva secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, deia ahir en un acte a Vilafranca del Penedès que “seria incomprens­ible” que hi hagi independen­tistes “que no celebrin la supressió

La consellera Vilagrà veu “incomprens­ible” i “absurd” que Junts no aprovi els canvis al Codi Penal

del delicte de sedició”.

La consellera de la Presidènci­a, Laura Vilagrà, va ser més explícita en una entrevista al diari Ara en què va assegurar que seria “absurd” que Junts no aprovi la derogació.

Aquest nou xoc pot prolongar-se durant setmanes, ja que la reforma es va tramitar divendres a la Cambra Baixa com a proposició de llei i passarà per diverses fases parlamentà­ries.•

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain