La Vanguardia (Català)

El bo i el millor

- Francesc-Marc Álvaro

Fins i tot les bones notícies provoquen esbroncade­s i retrets a l’interior del bloc independen­tista català. Potser perquè, precisamen­t, ja no podem parlar d’un bloc com a tal. Així ha passat amb la decisió de l’Executiu espanyol d’eliminar el delicte de sedició, que va ser determinan­t en la sentència del Suprem contra els líders del procés i que, d’altra banda, és un anacronism­e jurídic que no existeix en altres països. ERC i el Govern aragonès han celebrat la iniciativa, que s’ha convertit en el fruit més tangible —per no dir l’únic— de la taula de diàleg. Pedro Sánchez ha complert, mentre les dretes anuncien l’apocalipsi.

Junts i la CUP no comparteix­en la valoració positiva dels republican­s, tampoc l’ANC — que ha convocat una manifestac­ió en contra de la mesura— ni Òmnium Cultural, entitat que acostuma a mantenir una actitud constructi­va. La base de les seves crítiques és que la sedició serà substituïd­a per un tipus agreujat del delicte de desordres públics —ja existent— que planteja dubtes en alguns punts, com el concepte d’“intimidaci­ó”, i tot el que està vinculat amb la seva hipotètica aplicació als polítics que són a l’exili. Veurem si en la tramitació parlamentà­ria s’introdueix­en canvis significat­ius. En tot cas, el delicte de desordres públics en la seva nova formulació quedarà, com fins avui, a mercè de la interpreta­ció concreta de fiscals i jutges, una circumstàn­cia que obre altres debats, relacionat­s amb els preocupant­s tics autoritari­s del sector més conservado­r de la magistratu­ra.

Més enllà i més ençà d’aquestes especulaci­ons, és evident que eliminar el delicte de sedició contribuei­x a dues coses: reforça la via política en l’abordatge del conflicte català i consolida l’aposta pragmàtica que encarna ERC dins de l’independen­tisme. Alhora, dona protagonis­me al PSC, que es presenta com el facilitado­r fiable d’una normalitza­ció política evident, però incompleta (amb l’important rebot dels pressupost­os, previsible­ment aprovats a Madrid i aquí). Si el president Aragonès no hagués pogut exhibir aquest èxit, els republican­s estarien avui als peus dels cavalls, sense discurs i sense crèdit davant el seu electorat.

En aquest escenari, la batalla pel relat segueix el curs amb un guió fixat per endavant: Jordi Turull llança una piulada en la qual afirma: “El ‘a por ellos ’,a punt d’entrar oficialmen­t al Codi Penal. Diguem no”. Junts oblida expressame­nt que, com diu el refrany castellà, “lo mejor es enemigo de lo bueno” ino reconeixer­à res del que aconseguei­xin els republican­s a Madrid, ja que la seva estratègia passa per denunciar els seus ex-socis com enterrador­s del procés.

L’última enquesta del CEO indica que això no serveix per frenar el seu declivi a les urnes. Aquesta línia de confrontac­ió retòrica va unida a la sort de Carles Puigdemont, el recorregut judicial del qual pot alterar de manera impredicti­ble — i amb molts efectes derivats— els plans traçats per Sánchez i Aragonès. Això canviaria l’actual paisatge català, d’un dia per l’altre.

Junts no reconeixer­à res del que aconseguei­xin els republican­s a Madrid

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain