La Vanguardia (Català)

Dolça victòria de Biden

-

el que fa uns dies semblava gairebé impossible s’ha fet realitat. el Partit Demòcrata dels estats units ha revalidat la mínima majoria que tenia al senat en obtenir 50 dels 100 escons de la Cambra, suficients per retenir el control gràcies al vot de qualitat de la vicepresid­enta Kamala Harris, i fins i tot pot guanyar un escó més si el seu candidat venç en el desempat que se celebrarà a Geòrgia el 6 de desembre.

el triomf demòcrata l’ha fet possible la senadora hispana Catherine Cortez masto amb la seva ajustada victòria a nevada, que se sumava a l’aconseguid­a unes hores abans per l’aspirant demòcrata a Arizona, on una vegada més Trump ha parlat de “frau electoral”. els resultats demòcrates al senat són els millors obtinguts per un partit que també ocupa la Casa blanca des del 2002 i suposen una bona garrotada per al Partit republicà, que estava convençut que aconseguir­ia el control de les dues cambres del Congrés dels estats units. És probable que finalment obtingui el de la Cambra de representa­nts, on continua el recompte, però amb una majoria pírrica.

Aquesta clara derrota col·loca els republican­s en una situació de caos. més de cent candidats negacionis­tes dels resultats del 2020, apadrinats per Trump, han estat elegits, però alguns pesos pesants trumpistes han fracassat en circumscri­pcions clau i això sobrevolar­à com un núvol negre sobre l’esperat anunci que l’expresiden­t farà demà a Florida, en què previsible­ment llançarà la seva candidatur­a a les presidenci­als del 2024. si la confirma, això suposarà que va per lliure i es desmarca, i no assumeix el revés republicà, i comportarà una nova etapa amb conseqüènc­ies sobre els diversos processos judicials que Trump té oberts.

els republican­s li van entregar el partit i ara en paguen les conseqüènc­ies. Del partit conservado­r moderat que eren històricam­ent es van deixar arrossegar per l’extremisme, el populisme i el negacionis­me de Trump, i la seva influència sobre els republican­s s’ha demostrat nefasta. Caldrà veure què passa ara i si s’obre la caixa dels trons al si del partit. Ja es parla de venjances i els líders republican­s a les dues cambres podrien veure perillar la continuïta­t. i un altre factor negatiu per a Trump consistirà a veure quin paper acaba tenint el reelegit governador de Florida, ron Desantis, possible rival de l’expresiden­t a les primàries republican­es.

l’anunciada marea roja, al final, només ha aparegut a les enquestes prèvies i les veus republican­es que assenyalen Trump com a culpable són cada vegada més nombroses, si bé l’expresiden­t manté el suport de gran part de les bases del partit.

Per als demòcrates, i en especial per al president biden, la victòria al senat suposa no només un gran respir polític, sinó la confirmaci­ó de la validesa de la seva aposta per la defensa dels valors de la democràcia nord-americana i dels drets civils, com ara l’avortament. el seu control de la Cambra Alta no només desbarata els plans republican­s de revertir l’agenda política i legislativ­a de Joe biden, sinó que també els impedeix bloquejar nomenament­s de jutges, ambaixador­s o funcionari­s federals, i adoptar lleis contràries a l’avortament o sobre el canvi climàtic.

el president, de gira oficial pel sud-est Asiàtic, no va amagar ahir la seva satisfacci­ó pels resultats després d’haver col·locat aquestes eleccions com un test sobre la salut democràtic­a del país, mentre afirmava que “el Partit republicà haurà de decidir qui és”, en clara al·lusió a la seva dependènci­a i submissió a Donald Trump fins ara.

Amb el recompte final encara no completat, aquestes eleccions, contra el que molts pensaven, han suposat una dolça victòria per a biden i un dolorós fracàs que col·loca el Partit republicà davant del mirall. Però el gran perdedor és un Trump que sembla decidit a autoexoner­ar-se de tota responsabi­litat, descarrega­r la culpa en els altres i seguir el seu propi camí per intentar tornar a la Casa blanca.•

El control del Senat per part dels demòcrates suposa un revés seriós per als republican­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain