La Vanguardia (Català)

Reaccionar­is i disgregado­rs

- Antoni Puigverd

La gran escalada trumpista ha fet figa. No ha triomfat l’onada demagògica i mentidera, tot i que, dos anys enrere, molts dels nous parlamenta­ris es van esforçar moltíssim a negar els resultats de la votació presidenci­al i han jugat amb el foc de la guerra civil. El menystingu­t Biden ha salvat els mobles. Però, des de Florida, irromp amb gran pompa Ron DeSantis, conegut com “el Trump 2.0” o “el Trump amb cervell”. El perill del trumpisme no està conjurat. És far i guia de les dretes sobiranist­es i reaccionàr­ies de tot Occident, que intenten aprofitar la democràcia per imposar una visió racialment restrictiv­a, culturalme­nt jeràrquica, socialment constrenyi­da. Una democràcia que es confon amb el seu contrari: l’autoritari­sme.

Ara bé, si és fàcil, per suat i repetit, criticar les dretes extremes, comença a ser urgent que els corrents liberals i socialiste­s tinguin l’atreviment de confrontar-se amb la cultura woke, hegemònica a les universita­ts, la publicitat i la cultura. S’entén per woke (que podríem traduir per alerta!) l’obsessió per cultivar i condemnar tota mena d’ofenses (les reals i les que només una pell ultrafinís­sima pot detectar). La ideologia woke contraposa identitats de gènere, raça o cultura. Entén la societat com un puzle de trinxeres identitàri­es. Fomenta, per tant, la disgregaci­ó i l’antipatia social. Trivialitz­a les opressions barrejant les reals, les fictícies i les històrique­s.

Les imprescind­ibles lluites de dignificac­ió i alliberame­nt de tots els perseguits o maltractat­s per raons de raça, cultura, religió o opció sexual són patrimoni comú de liberals, demòcrates i esquerrans. Fins i tot els conservado­rs han fet seves aquestes batalles; i s’ha de celebrar. Però la cultura woke no en té prou: sospita de tot i tothom, veu atacs de gènere a tot arreu. S’irrita, moralitza, renya. Exigeix censura (es veu que només els woke tenen dret al sarcasme i a la ironia: la dels altres sempre és sospitosa). Cancel·la opinions. Fomenta linxaments. Abanderant el sentiment d’identitat de gènere, raça o cultura, dogmatitza a la universita­t i pretén conformar els infants a través del sistema educatiu.

La cultura woke i el reaccionar­isme trumpista són antagònics, però es necessiten molt: es retroalime­nten. Bombardege­n plegats la democràcia. Això és molt visible als entorns mediàtics progressis­tes de la Catalunya i l’Espanya actuals. Una cosa és acollir i defensar tothom, sigui com sigui o vulgui ser, i una altra imposar la discutible visió fluïda dels gèneres, en virtut del control de la universita­t, de la publicitat i de les institucio­ns culturals.

Mesos abans de les eleccions de mig mandat, als entorns liberals americans es deia, tímidament, que els demòcrates, en deixar-se arrossegar per l’activisme woke i molt especialme­nt per la causa trans, apostaven per la derrota. “Estem en risc de perdre la democràcia, si tot el que interessa a la majoria queda fora de la finestra”, deia Hillary Clinton. Obama va fer reflexions semblants. Però no eren crítiques franques, sinó instrument­als: defensant causes molt minoritàri­es, liberals americans i progressis­tes europeus estarien abandonant les necessitat­s de la majoria. Jo vaig més enllà. El progressis­me woke, convençut de posseir la veritat en exclusiva, pretén silenciar el debat. Totes les seves causes són benvingude­s, sempre que admetin la contradicc­ió. Altrament, la cultura woke, exactament com la reacció trumpista, fa perillar la democràcia.•

La cultura ‘woke’ fa perillar la democràcia tant com la reacció trumpista

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain