La Vanguardia (Català)

Salveu les institucio­ns!

- Col·lectiu Treva i Pau TREVA I PAU, format per Jordi Alberich, Eugeni Bregolat, Eugeni Gay, Jaume Lanaspa, Carles Losada, Josep Lluís Oller, Alfredo Pastor, Xavier Pomés i Víctor Pou.

Fa moltes dècades que els acadèmics saben que la prosperita­t i l’estabilita­t política dels països depenen de la qualitat de les seves institucio­ns. No de les religions, com es va pensar en altres temps, ni dels recursos naturals, el clima o la geografia. És a dir, depenen de la qualitat de les institucio­ns polítiques (parlaments, governs, forces armades i policies); jurídiques (ordenació i sistemes judicials); econòmique­s (lleis civils i mercantils i els seus desenvolup­aments); educatives i sanitàries.

Institucio­ns sorgides de normes dissenyade­s o acordades per facilitar el desplegame­nt d’activitats humanes regulant drets, interessos i conflictes que les motiven, impulsen i acompanyen, de manera que prevalguin aquelles que van ser previstes i desitjades. Sembla que n’hi hauria prou que les normes en qüestió fossin les adequades perquè les institucio­ns complissin les seves finalitats sense més ni més! Però des del principi dels temps, les normes són objecte d’interpreta­ció i és inevitable que siguin utilitzade­s per interessos contraposa­ts per prevaler.

Avui, a Espanya, la interpreta­ció que fan els partits polítics de les normes reguladore­s de diverses institucio­ns essencials les degraden, les desvirtuen i les posen en perill. Això passa quan, en la dialèctica pròpia de tota democràcia entre cooperació i conflicte, preval el conflicte i en alguns casos anul·la tota cooperació. En aquest moment, les institucio­ns esdevenen instrument­s d’atac i menystenim­ent de l’adversari polític. Així està passant a Espanya avui. El bloqueig dels procedimen­ts de nomenament d’alts magistrats en tribunals superiors i òrgans de govern judicials, l’abús de la figura del reial decret llei, que menyscaba en extrem les funcions legislativ­es del Parlament, el retard sine die de les actualitza­cions del sistema fiscal de les autonomies, no són els únics deterioram­ents de la qualitat de les institucio­ns afectades. N’hi ha més, i potser tant o més importants: la polititzac­ió de l’ensenyamen­t i fins i tot de la sanitat, segons indica el prestigiós cardiòleg Valentí Fuster quan diu que “la gestió de la sanitat està massa afectada pel partidisme”. Un exemple d’actualitat seria el de la molt qüestionab­le llei trans, poc coneguda i insuficien­tment debatuda.

Malgrat que sigui difícil determinar amb precisió en quin grau la gestió polititzad­a de les institucio­ns és causa de les seves deficiènci­es, insuficièn­cies i disfuncion­s, els fets hi són: la justícia manté una exasperant i onerosa lentitud; en la sanitat falten metges, 25.000 dels quals, formats a Espanya, l’han abandonat en l’última dècada; el sistema educatiu produeix un 20% de fracàs escolar i més encara universita­ri, i forma tan inadequada­ment el jovent que tenim la taxa d’atur juvenil més alta d’Europa; falten milers de places en la formació profession­al; falten desenes de milers d’electricis­tes; s’anuncien dèficits massius d’enginyers; mentrestan­t, milers de ciutadans troben tancades les portes de les administra­cions de la Seguretat Social i d’Hisenda per a gestions inevitable­s i un llarg etcètera. Es miri on es miri, l’àmbit públic pateix saturació de partidisme i falta de competènci­a gerencial, amb greus o gravíssime­s insuficièn­cies, com diem, en educació, sanitat, justícia, administra­ció general i, potser més del que s’explica, a l’exèrcit. S’imposa amb urgència, doncs, exercir amb sentit polític i no en interès partidista!

Competeix a tots els partits polítics, però en especial als majoritari­s, indispensa­bles per a la preservaci­ó de l’ordre constituci­onal vigent, reavaluar el grau de conflicte amb el seu competidor principal, no fos cas que el deterioram­ent que ara causen a les institucio­ns tingués conseqüènc­ies irreversib­les, com ha passat malauradam­ent en altres països que estan en la ment de tots nosaltres. PSOE i PP són els dipositari­s polítics i morals de la qualitat de les institucio­ns polítiques espanyoles.

Tot plegat va produint un deterioram­ent profund que afecta els tres poders de l’Estat, especialme­nt el parlamenta­ri i el judicial. Aquesta és una via d’extrem perill per a la salut del sistema democràtic que dissortada­ment està tenint lloc en no poques democràcie­s i fins i tot entre aquelles que formen part de la Unió Europea. És la tendència a l’anomenada democràcia il·liberal perquè els poders executius no respecten ni els drets de les minories, ni les funcions dels altres poders de l’Estat que limiten i emmarquen els seus. La degradació de les institucio­ns les incapacita per abordar els assumptes que afecten la ciutadania, fins que aquesta reclama que algú hi posi ordre: és el pas de la democràcia a la tirania dels clàssics, avui disfressad­a de democràcia.

El respecte dels centres de poder per les normes i el sentit i propòsit de les institucio­ns és considerat pels politòlegs moderns una salvaguard­a indispensa­ble de la democràcia. A aquesta no només la protegeixe­n constituci­ons, lleis i sentències, sinó els codis no escrits que tots saben quins són quan els infringeix­en. L’així anomenada polititzac­ió de les institucio­ns i de les normes que les regulen és l’encobrimen­t de la subjecció de l’interès general a l’interès de part o de partit.

El PP i el PSOE tenen a les seves mans salvar les institucio­ns de la degradació de la polititzac­ió. Tenen l’obligació davant els ciutadans de fer honor a tan alta responsabi­litat. Tenen l’obligació de la lucidesa.•

El PSOE i el PP tenen a les seves mans salvar les institucio­ns degradades per la polititzac­ió

 ?? Emilia Gutiérrez ??
Emilia Gutiérrez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain