La Vanguardia (Català)

Collserola confia la preservaci­ó a la recuperaci­ó de l’agricultur­a

- Paloma Arenós

Són, sense gairebé pretendreh­o, els guardians de bona part de la biodiversi­tat del parc natural de Collserola. Una vintena de pagesos, ramaders, pastors i apicultors –amb diferents projectes vitals i empresaria­ls– s’han convertit en els últims anys en figures essencials per a la preservaci­ó de la fauna i flora i del mosaic agroforest­al de la serra. I no sempre és fàcil, perquè treballen en un parc natural molt humanitzat (repartit entre els termes municipals de Barcelona, Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès, el Papiol, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat) i amb amenaces constants, com ara la pressió urbanístic­a, i plagues com el senglar o la vespa asiàtica.

Per això fa temps que el Consorci del Parc de Collserola treballa en aquesta gestió, que ha cristal·litzat amb el nou Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), redactat i tramitat per l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i aprovat per la Generalita­t. Amb el pla s’impulsa el sector primari i es conserva el mosaic agroforest­al, destaca Joan Vilamú, cap del servei de Medi Natural i Territori del Consorci.

Vilamú afirma que “cal cuidar

Plagues com les del senglar i la vespa asiàtica s’afegeixen a la pressió urbanístic­a a la llista d’enemics

els agricultor­s i ramaders del parc perquè, a més de mantenir la superfície agrícola i l’extens patrimoni construït, milloren la biodiversi­tat (crien petits mamífers com els teixons, i ocells com l’abellerol), redueixen els efectes del canvi climàtic, ajuden la prevenció d’incendis forestals, són el rebost de l’àrea metropolit­ana de Barcelona i fomenten l’economia verda i generen valor”.

Amb una dotació de 200.000 euros anuals, el Consorci ha impulsat diversos programes com Alimentem Collserola (45.000 € anuals per al període 2021-24) i els 75.000 euros per al Contracte Agrari de Collserola el 2022.

Collserola ofereix des d’agricultur­a de muntanya, atesa la seva orografia escarpada, fins a horta, cereals, fruiters, vinya, apicultura, pasturatge de cabres i ovelles (per tant, carn i neteja de sotabosc), cria de cavalls i ases. Fins i tot es conreen unes sorprenent­s mandarines a la masia de Can Carlets de Barcelona, gràcies al microclima d’aquesta zona. Són agricultor­s joves, d’entre 30 i 40 anys, i molts s’han cooperativ­itzat i defensen projectes de sobirania alimentàri­a, malgrat les dificultat­s de l’entorn, com l’atac dels

senglars o els visitants incívics.

Juntament amb la Fundació Miquel Agustí, s’ha recuperat un tomàquet autòcton, el mandó de Collserola, gran i carnós, que planten i comerciali­tzen diferents agricultor­s del parc, com els de La Rural, per exemple. Aquesta cooperativ­a, creada el 2014 a Valldoreix, està formada per una quinzena de socis i voluntaris que gestionen 2,5 hectàrees de regadiu a Valldoreix (cultiu ecològic, principalm­ent de verdures de fulla), més mitja hectàrea de planta aromàtica a La Rierada, a Molins de Rei, juntament amb tres apiaris que cuida “l’abellaire” (ho prefereix a apicultor) Éric Barbero, fundador del projecte Melvida, l’única mel certificad­a de Collserola. Barbero té una dotzena de ruscos d’abella negra autòctona repartits pel parc natural i les cuida com si fossin les seves filles. “Hi ha una reina per rusc i pon 2.000 ous al dia. Són les millors pol·linitzador­es, amb una efectivita­t d’un 95%. Si hi ha abelles, hi ha flors i vida”. N’obté mel, pol·len o pròpolis i acaba de ser premiat al Gastronomi­c Forum per la innovació del Xocomel, elaborat amb cacau pur, mel i oli d’oliva.

A La Rural hi tenen gallines ponedores i un ramat de cabres per a autoconsum. Alfred March i Ana Pol són fundadors d’aquest projecte, que se sustenta sobre l’Ateneu Rural, un programa

Aquestes explotacio­ns també contribuei­xen a reduir el risc d’incendis forestals a la serra metropolit­ana

educatiu i de formació i divulgació dels valors de l’agroecolog­ia, la gestió de la masia de Can Ferriol, a Sant Feliu, i la venda agrària. “Des del 2016 oferim formació de creixement personal per a adults i empreses, així com el joc i el lleure vivencial a l’aire lliure per a escolars”, destaca March. Venen cistelles ecològique­s a l’agrobotiga de la Floresta i en mercats de Sant Cugat i les distribuei­xen en menjadors escolars. “Alimentem 300 famílies a la setmana amb 52 cultius a l’any, dels quals hi ha 18 de simultanis”, detallen. “Els pagesos som essencials a Collserola perquè millorem l’ecosistema, acostem productes de proximitat a ciutats veïnes i perseverem en un ofici essencial, tot i que amb dificultat­s, en un entorn periurbà”.

March lamenta que la legislació actual no ajuda aquest tipus d’agricultur­a, que per l’orografia de la serra, està fragmentad­a en diferents espais. “I no rebem ajuts de la Política Agrària Comuna”, exemplific­a. També lamenta “la intolerànc­ia d’alguns veïns de la Floresta, que es queixen pel soroll del tractor” i les destrosses del senglar.c

 ?? Jose Colon / Shooting ?? Alfred March a la seva finca amb verdures de fulla verda de La Rural, a la Floresta
Jose Colon / Shooting Alfred March a la seva finca amb verdures de fulla verda de La Rural, a la Floresta
 ?? Jose Colon / Shooting ??
Jose Colon / Shooting
 ?? Jose Colon / Shooting ?? s pioners de
a serra. A d lt, Éri B rbero,
uid nt-se de les seves belles. A sot , Alfred M r h, mb bi i let ,treb ll nt l sev fin r ol
Jose Colon / Shooting s pioners de a serra. A d lt, Éri B rbero, uid nt-se de les seves belles. A sot , Alfred M r h, mb bi i let ,treb ll nt l sev fin r ol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain