La Vanguardia (Català)

Quatre famílies sense casa pels aiguats de Santa Tecla

Les inundacion­s de fa dos mesos els van arrasar els xalets; els afectats culpen la Diputació de Tarragona per unes obres

- Esteve Giralt

L’aiguat va arribar de cop als jardins i els va entrar a l’interior de casa la tarda del dia de Santa Tecla, el passat 23 de setembre. Les pluges, torrencial­s, amb més de 100 litres caiguts en menys de dues hores, van provocar altres inundacion­s a Tarragona, però cap altre afectat no s’ha quedat sense llar. L’aigua va pujar a l’interior dels habitatges a un metre i mig d’altura i va arrasar amb tot: cuines, banys menjadors i garatges. “La casa semblava un aquari; va ser un malson”, recorda, destrossat, Àngel Alonso, pare d’una de les quatre famílies.

Els quatre xalets destrossat­s, on vivien 13 persones, són al carrer Rovira i Virgili del Catllar, municipi veí de Tarragona. La descomunal avinguda d’aigua va arribar des del barranc de la Mora. Els habitatges, construïts fa només un parell d’anys, estan en una zona no inundable i disposen de tots els permisos urbanístic­s, segons confirmen fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Els afectats denuncien que la pèssima execució d’unes obres que la Diputació de Tarragona continua fent per millorar una carretera propera són les veritables causants de la inundació de les cases, ja que tapen la sortida natural de l’aigua al barranc.

Els 13 veïns s’han unit per exigir que la Diputació de Tarragona pagui les destrosses, de centenars de milers d’euros. Se senten maltractat­s per aquest ens supramunic­ipal i per l’Ajuntament del Catllar i critiquen que no els han ofert cap tipus d’ajuda ni alternativ­a a la pèrdua temporal de casa seva. Fa més de dos mesos que viuen en habitatges de lloguer, després de ser acollits per amics i familiars.

El temps passa molt a poc a poc quan es viu l’angoixa de no saber quan podràs tornar a casa i com pagaràs les obres d’uns habitatges que eren pràcticame­nt nous. “Estem arruïnats”, diu Alonso, músic, que va veure com l’aiguat es carregava casa seva i el seu lloc de feina, l’estudi de gravació que no va arribar ni a estrenar.

Fonts de la Diputació de Tarragona expliquen que els seus tècnics estan acabant un informe dels fets, de gran complexita­t perquè intervenen diferents institucio­ns, com el Servei Meteorològ­ic de Catalunya, per l’excepciona­litat dels aiguats. Es necessita més temps, tot i que s’està actuant “amb la màxima celeritat”, afegeixen. La Diputació assegura que les obres disposen de tots els permisos i autoritzac­ions necessàrie­s, incloses les de l’ACA, i que s’executen conforme al projecte.

Fonts de l’ACA afegeixen que “estan estudiant ara si per part de la Diputació de Tarragona es van respectar els requerimen­ts constructi­us del gual provisiona­l”, autoritzat per l’Agència durant les obres i amb menys capacitat de desguàs. “I, en cas contrari, si aquest factor podria haver empitjorat les condicions d’inundació aigües amunt”, expliquen.

“S’han carregat la vida de quatre famílies. Algú ha pensat en tot el dany moral que estem patint, en la nostra salut mental”, coincideix­en els afectats, sense data per poder tornar a casa i sense saber qui pagarà el desastre. No volen ni pensar què hauria passat si les inundacion­s haguessin arribat poques hores després, de nit, amb totes les famílies a casa seva i amb criatures petites. “El drama podria haver estat més gran”.

Les famílies, amb l’ajuda d’advocats i un expert topogràfic, s’estan carregant de raons. Denuncien que poques hores abans del diluvi els operaris de la Diputació van modificar molt de pressa part de l’obra al costat del barranc en veure l’alerta per risc d’inundacion­s emesa per Protecció Civil el fatídic 23 de setembre. “Arribarem fins al final”, adverteixe­n.c

Els veïns denuncien que l’actuació sota el pont d’un barranc va originar la tromba perquè va tapar la sortida de l’aigua

 ?? Xavi Jurio ?? Àngel Alonso, un dels 13 afectats, divendres a casa seva, inhabitabl­e des del 23 de setembre
Xavi Jurio Àngel Alonso, un dels 13 afectats, divendres a casa seva, inhabitabl­e des del 23 de setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain