La Vanguardia (Català)

Exposicion­s a Madrid

Una història de la fotografia, Hergé, Frida Kahlo i altres propostes

- Juan Bufill

Aquesta tardor tenen lloc a Madrid algunes exposicion­s especialme­nt atractives. Tres d’aquestes són Detente, instante. Una historia de la fotografía (a la Fundació Juan March fins al 15 de gener del 2023), Hergé. The exhibition (estranyame­nt titulada en anglès, al Círculo de Bellas Artes fins al 19 de febrer) i Frida Kahlo: alas para volar (a la Casa de Mèxic fins al 30 de novembre). En aquesta darrera es pot apreciar l’excel·lència de Frida com a pintora, més enllà del personatge. Per què no s’exposa la seva pintura a Catalunya? Per què no hi ha una Casa de Mèxic semblant a Barcelona?... També les millors dissenyado­res de moda protagonit­zen sengles mostres: Sybilla a la sala Canal de Isabel II, Chanel al costat de Picasso a la Thyssen. I cal anar al CentroCent­ro per veure Ciudad adentro, amb Noni Benegas, Llorenç Barber, Pere Joan i d’altres.

Detente, instante

pren el títol d’una frase de Goethe i reuneix tres-centes fotografie­s fetes entre el 1840 i el 2017 i procedents de dues col·leccions: la de Dietmar Siegert i la d’Enrique Ordóñez i Isabel Falcón. L’equip curatorial, format per Ulrich Pohlmann, Manuel Fontán del Junco i María Zoraya Álvarez, no ha tingut una intenció exhaustiva. De fet, ni la col·lecció alemanya ni l’espanyola que han estat el punt de partida de la seva selecció no tenen una vocació d’exhaustivi­tat històrica. El que sí que pretén i aconseguei­x aquesta mostra és fer veure el que va significar l’aparició de la fotografia: un nou mitjà i unes noves maneres i formes de veure el món. Aquestes noves visions no van ser només artístique­s, sinó també científiqu­es i d’una altra índole.

Com en el llibre clàssic de Michel Frizot Una nueva historia de la fotografía, en aquesta exposició la fotografia inclou les diverses temàtiques i possibilit­ats del mitjà: el retrat individual, el retrat social, la natura a diferents escales, la vida a la ciutat, l’erotisme, el viatge, les víctimes del poder establert, l’objectivit­at documental, l’expressió subjectiva, surrealist­a, abstracta... Veiem, per exemple, una dona nua abraçant la seva imatge en un mirall, la radiografi­a d’una serp sinuosa, un estudi de les expression­s de persones amb al·lucinacion­s o amb epilèpsia, una escalada al Mont Blanc nevat, uns llancers en un campament, un palau de Chichén Itzá mig sepultat per la selva, un primer pla d’una flor (d’Imogen Cunningham), un nu protagonit­zat per Josephine Baker, dos celatges d’Alfred Stieglitz, una escultura embolicada com més tard va fer Christo (fotografia de Josef Breitenbac­h, 1933-1939), etcètera.

Es podrà retreure que Tina Modotti aparegui només com a model nua per a Weston i no com a fotògrafa, o que la fotografia abstracta estigui poc representa­da. I també és cert que encara no s’ha intentat realitzar una història de la fotografia veritablem­ent internacio­nal i actualitza­da, que pari atenció a les contribuci­ons més originals i valuoses que hi ha hagut en els últims cinquanta anys i no només a les firmes que en aquests anys han triomfat en un mercat principalm­ent anglosaxó. En tot cas, aquesta exposició és esplèndida i el catàleg també.

El punt fort d’Hergé. The exhibition és que exposa dibuixos originals de l’excel·lent creador de les aventures de Tintín, Haddock, Tornassol i companyia, i també materials poc vistos, com els seus treballs com a cartellist­a i dissenyado­r gràfic, un vídeo on és entrevista­t i portades de Le Petit Vingtième (avui seria impensable, en una publicació infantil i juvenil, la del gran cigarro fumejant).

El seu punt feble és una certa superficia­litat –el seu comissari és Nick Rodwell, marit de la vídua d’Hergé-, que contrasta amb l’ambició de profundita­t que van tenir i tenen les reflexions sobre la incomunica­ció del filòsof Michel Serres a partir de Les joies de la Castafiore, altres de Pierre Sterckx o, al nostre país, les publicades a la revista Cairo. Especial Hergé i al catàleg de l’exposició Tintín a Barcelona.

 ?? Fundació Juan March ?? Radiografi­a d’una serp sinuosa
Fundació Juan March Radiografi­a d’una serp sinuosa
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain