La Vanguardia (Català)

La banca supera la primera gran pujada de l’Euribor amb la morositat a mínims

Les entitats es cobreixen davant del risc mentre el Banc d’Espanya eleva la pressió

- a a a

Si la banca és solvent, ho és també gràcies als seus clients, que almenys ara per ara paguen els deutes. Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell i Bankinter, els cinc grans bancs espanyols, acaben d’oferir a les últimes presentaci­ons de resultats les dades de morositat més baixes des de la crisi del 2008. En el cas de CaixaBank, el percentatg­e és el millor en termes històrics. Ho duen a terme mentre el BCE i el Banc d’Espanya dirigeixen el focus cap a la salut dels bancs, en previsió de temps pitjors.

Les taxes de morositat acabades de presentar són les més actualitza­des que hi ha disponible­s i recullen per primera vegada l’embat de l’Euribor. El cost de les hipoteques va començar l’agost per sota de l’1% i es va situar en menys d’un mes a prop d’un 2%. Ja es troba gairebé en un 3%, senyal d’alerta per a moltes economies domèstique­s. La resta de préstecs també s’ha encarit des que el BCE va anunciar la primera pujada de tipus en una dècada a finals de juliol.

La pressió sobre el consumidor no ha fet més que començar i els primers resultats ja es troben als balanços bancaris. Segons la informació de les mateixes entitats, Santander va tancar el setembre amb una morositat a Espanya d’un 2,58%, quan fa un any era d’un 3,15%. Abans de la pandèmia, havien arribat a nivells d’un 7%. BBVA l’ha rebaixat a un 3,9%, davant del 4,09% un any abans o a taxes d’entre un 4% i un 5% l’última dècada. CaixaBank, amb Bankia integrada, acaba de tocar un mínim històric d’un 3%, lluny dels pics d’un 11% produïts entre el 2014 i el 2021. Bankinter volta un 2% i Sabadell té una ràtio d’un 3%. Aquesta amanida de percentatg­es desmenteix les previsions que a començamen­ts d’any avisaven que aquest exercici la morositat podria arribar a un 7%, amb una economia tensionada al màxim per la invasió russa d’Ucraïna. Tot i això, darrere seu s’hi troben també les vendes massives de carteres de préstecs dubtosos per part dels bancs.

L’última dada de morositat del Banc d’Espanya, d’agost, la situava en un 3,86%, tot just una centèsima més que el 3,85% del mes anterior. En aquell moment l’Euribor encara no havia començat la seva escalada, però la inflació assolia un 10,5%.

De moment, el Banc d’Espanya i el BCE tallen de soca-rel qualsevol triomfalis­me. Divendres, a Girona, el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va demanar als bancs que planifiqui­n bé els seus riscos, mentre que Luis de Guindos, vicepresid­ent del BCE, els va advertir que no s’han de deixar “d’encegar” pels seus bons resultats, sinó que cal elevar les provisions. Els grans bancs espanyols reconeixen que ha arribat el moment d’estar alerta, tot i que ofereixin els bons resultats i perspectiv­es de dividends públicamen­t. La Comissió Europea preveu que Espanya passarà de créixer aquest any un 4,5% a un 1% l’any que ve, al mig d’una recessió a la zona euro. El BCE ja ha apujat els tipus a un 2% i avisa que hi haurà increments nous.

A l’última presentaci­ó de resultats, el conseller delegat del Banco Santander, José Antonio Álvarez, va recordar que la salut del negoci depèn de la dels deutors. “El meu interès més gran és que els meus clients puguin pagar”, va dir. El conseller delegat del BBVA, Onur Genç, va assegurar que la baixa morositat és en realitat “una de les millors notícies del trimestre”, que va ser pròsper quant als beneficis.

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, també va posar èmfasi en aquest aspecte, en què la venda de carteres de baixa qualitat ha estat un punt clau. “Hem reduït fortament els saldos dubtosos, cosa que ens ha permès situar la ràtio de morositat en un 3%, que és el nivell més baix des del 2008”. El banc té “la confiança de poder ajudar la societat en el context actual d’incertesa”, va afegir.

El Santander, el BBVA, CaixaBank, el Sabadell i Bankinter presenten les xifres de morositat més baixes des del 2008

El BCE ja ha apujat els tipus a un 2% i avisa de nous increments els propers mesos

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain