La Vanguardia (Català)

Silicopolí­tica

- Josep Maria Ganyet

Cisco obrirà a Barcelona el seu primer centre de disseny de xips a la Unió Europea. Han influït en la decisió final el fet que ja tingui un centre d’innovació al Poblenou, l’ecosistema tecnològic i acadèmic de Barcelona i l’ajut de 1.150 milions de diner públic del Perte, no necessària­ment per aquest ordre. La decisió s’alinea amb l’objectiu de la UE d’arribar a representa­r un 20% del mercat global de xips el 2030.

Xi Jinping, en una visita a un centre de comandamen­t militar, ha dit a l’Exèrcit Popular d’Alliberame­nt de “reforçar de manera integral l’entrenamen­t militar en preparació per a la guerra”.

Dos titulars que, llegits junts, s’entenen millor.

Qualsevol interacció amb un aparell electrònic modern està controlada per xips. Les xarxes 5G, els ordinadors, els sistemes de defensa militar, els vehicles, les bicicletes elèctrique­s, la torradora…

Tot, absolutame­nt tot, depèn dels xips. Qui controla els xips controla el món. Podem parlar d’una guerra soterrada pel seu control? La punta de l’iceberg la veiem en la pugna per la producció, les cadenes de distribuci­ó i els tractats que en regulen la seva exportació. L’Administra­ció nord-americana limita l’accés a la Xina, que els necessita per a continuar fent salts qualitatiu­s en la recerca de frontera: en IA, biociència i en computació quàntica, camps en què la Xina és a l’avantguard­a mundial. La miniaturit­zació de xips, en canvi, encara se li resisteix.

La necessitat de Lebensraum digital pot portar la Xina a desplaçar la seva Marina només 100 milles per trobar-lo a Taiwan. La petita illa lidera el mercat global dels xips, amb TSMC amb un 53% a què s’ha d’afegir un 10% d’altres fabricants. L’estratègia silicopolí­tica surt amb una simple regla de tres que els EUA coneixen molt be. El suport dels EUA a Taiwan s’havia basat històricam­ent en l’oposició al règim comunista de Pequín, avui es basa en l’interès silicopolí­tic.

Els EUA, que van inventar les tecnologie­s dels semiconduc­tors, aplicant els dictats del capitalism­e globalitza­dor, van subcontrac­tar la producció a Taiwan, entre altres països. A Europa no ho tenim gaire millor; de fet, ho tenim molt pitjor. A la mateixa onada globalitza­dora del silici l’hi hem de sumar la de l’energia, que vam deixar pràcticame­nt en mans de Rússia. A més de necessitat de Lebensraum digital, en tenim d’energètic.

Ens afecta? En el pitjor dels casos el món podria acabar depenent dels dictats digitals del Partit Comunista Xinès. En el millor, si no hi fem res, podríem acabar esperant anys per la nostra torradora, bicicleta o cotxe elèctric. M’ho comentava el Francesc Pua, gerent de Servisimó: “Pels elèctrics Volkswagen ID.3 donem data per d’aquí a un any perquè no ens arriben per culpa del tema aquest dels xips que ja coneixes”.

Si us plau, més siscus a Europa i menys xis a l’estret de Taiwan.

Europa, els EUA i la Xina depenen dels xips de Taiwan; la geopolític­a ha canviat

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain