La Vanguardia (Català)

Junts consolida el seu destí

- Jordi Juan Director

Esquerra ha pispat a Junts la bandera del pragmatism­e i la moderació de què sempre havia fet gala Convergènc­ia. Així, la formació de Jordi Turull s’ha afanyat a rebutjar de manera clara la derogació de la sedició abans d’esperar a veure com acaba la seva tramitació exprés al Congrés. Queda clar que la sortida del Govern condiciona­rà Junts a persistir en aquesta via més radical i impedirà de fer el gir al centre que alguns destacats militants del partit volien fer. Ahir, sense anar més lluny, l’exconselle­r Jaume Giró admetia en una entrevista publicada a La Vanguardia que Junts “havia virat en els seus postulats ideològics cap als d’ERC i la CUP” i havia de recuperar la centralita­t. Giró i els partidaris d’una major moderació a Junts no tindran un camí fàcil per aconseguir-ho.

La derrota d’aquest sector en la consulta sobre la permanènci­a a l’Executiu català ja s’està traduint en una pèrdua d’influència en les decisions del partit i, segons ens expliquen fonts de la direcció, en un increment significat­iu de nous militants que abonen les tesis de Carles Puigdemont i de Laura Borràs. El futur de la presidenta del partit és complicat per la seva causa judicial, però sí que es pot dir que les idees que ella defensa tenen bona salut dins el partit.

El que sembla clar és que l’alternativ­a d’una escissió sembla dissipar-se a mesura que passen els dies. El mèrit és de Turull, que en la disjuntiva de trencar el Govern o trencar el partit, va preferir mantenir la cohesió interna per damunt de tot. Les diferents ànimes de Junts persistira­n en el seu si, però sense risc de fractura. Una altra cosa molt diferent són les seves expectativ­es electorals. L’última enquesta del CEO, publicada la setmana passada, va ser cruel per a Junts, pronostica­nt una forta caiguda d’entre 8 i 13 escons en les pròximes eleccions. Queda clar que Junts ja no té res a veure amb l’antiga Convergènc­ia. L’error dels analistes és fer aquests paral·lelismes. Junts té un full de ruta clar que ha consolidat després de sortir del Govern. La paradoxa és que Esquerra, en canvi, està intentant ocupar aquell centre abandonat per

Junts.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain