La Vanguardia (Català)

Comença la cursa per rellevar Biden i Trump, encara que ells vulguin seguir

El republicà DeSantis i el demòcrata Buttigieg, entre els noms per al 2024

- Fernando García Washington. Correspons­al

Mig Partit Republicà responsabi­litza Donald Trump dels seus mals resultats a les legislativ­es celebrades dimarts amb el sorprenent resultat d’una victòria dels demòcrates al Senat i la previsió, encara per confirmar, d’una pírrica victòria conservado­ra a la Cambra de Representa­nts. Trump, a més, pot ser imputat en qualsevol moment per algun dels nombrosos delictes que se li atribueixe­n. Conseqüènc­ia: cal buscar alternativ­es a la seva candidatur­a a les presidenci­als del 2024, que ell pensa llançar avui malgrat tot.

Joe Biden farà 80 anys el 20 de novembre. I, encara que al seu partit les midterm li hagin anat molt millor del que s’esperava, un sondeig a peu d’urna va indicar que un 67% de votants no volen que ell opti a la reelecció. Conclusió: cal buscar alternativ­es a la seva candidatur­a el 2024.

Al camp republicà, el número u indiscutib­le a la llista per reemplaçar Trump és el governador de Florida, Ron DeSantis, a qui l’expresiden­t va batejar com Ron DeSanctimo­nious, o sigui Ron el rosegaalta­rs, dies abans que sortís reelegit al càrrec amb gairebé 20 punts d’avantatge.

Un altre eventual aspirant conservado­r és l’exvicepres­ident Mike Pence, de qui ahir es van conèixer unes declaracio­ns a la cadena ABC en què va dir que els missatges llançats pel seu llavors encara cap el dia de l’assalt al Capitoli, el 6 de gener del 2021, “van posar en perill la meva vida, la de la meva família i la de tots els que eren a l’edifici del Capitoli”. Pence es va mostrar especialme­nt afectat per l’“imprudent” tuit en què Trump el va acusar davant la turba de “no tenir el valor de fer el que hauria d’haver fet”, en al·lusió a la seva negativa a suspendre la ratificaci­ó oficial del resultat de les presidenci­als. Un altre possible candidat conservado­r amb opcions és el

El desgast polític, l’edat i els missatges que deixen les ‘midterm’ donen opcions als candidats alternatiu­s

governador de Virgínia des de fa un any, Glenn Youngkin, que amb la seva guanyadora campanya basada en els drets dels pares en l’educació dels seus fills va seduir gran part dels seus companys. Més mal situats a la banqueta republican­a hi ha, entre d’altres que esmenten els mitjans i els estrategs del partit, la vicepresid­enta del comitè investigad­or del 6-G, Liz Cheney, el senador texà i ultra Ted Cruz, o el moderat governador sortint de Maryland, Larry Hogan, molt crític amb Trump pel seu negatiu paper, diu, a les recents eleccions.

Pel que fa als noms que s’estudien per a un relleu de Biden, el més obvi és el de la vicepresid­enta Kamala Harris. Però els seus baixos índexs d’aprovació i l’ínfim perfil que manté la situen de moment al darrere d’altres hipotètics aspirants. Sobresurte­n entre ells el secretari de Transports, Pete Buttigieg, el governador de Califòrnia i destacada figura del partit, Gavin Newsom, i la tot just reelecta governador­a de Michigan, Gretchen Whitmer. Falten dos anys per a les pròximes presidenci­als. Però els partits, assessors polítics i mitjans dels Estats Units no semblen disposats a perdre ni un minut per exposar les seves preferènci­es per a aquesta cursa. Trump i Biden poden insistir a competir altre cop, però no són pocs els que, a prop seu, pensen que el seu temps ha passat, o gairebé.•

 ?? EVA MARIE uZCATEGuI / AFP ?? Una gorra de promoció de Trump per al 2024 abandonada en un recent míting seu a Miami
EVA MARIE uZCATEGuI / AFP Una gorra de promoció de Trump per al 2024 abandonada en un recent míting seu a Miami

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain