La Vanguardia (Català)

Els alienígene­s ens miren

- Sergi Pàmies

Dilluns de turbulènci­es editorials a la ràdio. A la Cope, Carlos Herrera denuncia que la derogació del delicte de sedició oficialitz­a un codi penal a la carta i per a colpistes. A Onda Cero, Carlos Alsina parla d’una “cirurgia penal” que afavorirà els interessos dels sediciosos o dels malversado­rs que l’estan negociant. Les turbulènci­es coincideix­en amb l’estrena (Movistar+) de la sèrie Ummo: la España alienígena, que explica el mullader creat per aparicions paranormal­s i interferèn­cies ufològique­s en temps de Franco. Aquesta nostàlgia indulgent amb la història es contagia sovint a la política. Arrossegue­m llegendes urbanes i acumulem mites celtibèric­s com si fossin evidències científiqu­es. Evidència científica: la població mundial està a punt d’arribar als 8.000 milions d’habitants. Fa deu anys érem, segons la Unesco (que és al recompte de la població el que la Guàrdia Urbana és a les manifestac­ions), 6.790 milions de terrícoles. El creixement demogràfic és una d’aquestes notícies permanents, tan mentalment inabastabl­e que els mitjans no saben com tractarla sense potenciar el pànic i la desesperac­ió generalitz­ada. I és curiós que els polítics no l’incloguin com a l’ingredient central per analitzar tots els col·lapses imaginable­s, fins i tot els que en aparença tenen una dimensió més local. Al fenomen de la multiplica­ció de terrícoles hi hem d’afegir la sospita de la presència clandestin­a d’alienígene­s entre nosaltres. Recordo un gag de Nacho García, a Cuatro, en què s’insinuava que Cristóbal Montoro i Leticia Sabater eren alienígene­s.

Sentint alguns polítics actuals, la condició d’alienígena passa de ser una hipòtesi recreativa a una sospita racional. A El món a RAC1, entrevista­t per Jordi Basté, el president Pere Aragonès intenta escapolir-se de la dialèctica dels detalls especulati­us i, al límit de l’humor involuntar­i, fa servir el recurs de l’obvietat. “Quan negocies amb algú és perquè no hi estàs d’acord”, afirma. També diu que és un “optimista de la voluntat”. L’optimisme de la voluntat és aquella drecera filosòfica que va parir Antonio Gramsci per maquillar la pròpia des

Sentint alguns polítics, la condició d’alienígena no s’ha de descartar

esperació. Per cert: Gramsci va ser empresonat per la interpreta­ció dels delictes de subversió que feia la Itàlia de Benito Mussolini. Amb certa alegria, el president Aragonès pateix un brot de contagi tertulià i fa servir l’expressió “sottogover­no”. En origen, (ho trobo al diccionari d’Il Corriere della Sera) l’expressió sottogover­no volia dir una altra cosa: el vici polític de mantenir a les administra­cions i institucio­ns polítiques i financeres una colla d’amics i còmplices col·locats a través de sistemes de selecció corruptes i practicant­s del favoritism­e. Vull pensar que el president es referia a una altra cosa.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain