La Vanguardia (Català)

El PP portarà al Congrés una iniciativa pròpia sobre la sedició

Feijóo assegura que hi ha barons del PSOE molestos per la reforma

- Carmen del Riego

Alberto Núñez Feijóo mou peça. Sap que no pot esperar a ser president del Govern central perquè la sedició torni a ser delicte. Ha d’actuar ara. No ha de semblar que vagi sense immutar-se a la reforma del Codi Penal que planeja Pedro Sánchez. No pot anar-hi sense immutarse mentre els altres partits de la dreta, Ciutadans i Vox, proposen una moció de censura i Santiafo Abascal mira d’omplir els carrers.

Per això, davant del comitè executiu del PP, Feijóo va anunciar ahir que presentarà una proposta, “perquè la sedició es mantingui com a delicte, i perquè la convocatòr­ia d’un referèndum il·legal sigui tipificada com a delicte”.

El líder del PP no va avançar més coses del contingut de la mesura, però fonts del PP van explicar després que el més probable és que es concretin més detalls en una esmena de totalitat amb un text alternatiu.

En aquesta esmena, el PP no només inclouria el mantenimen­t del delicte de sedició, sinó que també hi afegiria la tipificaci­ó com a delicte de la convocatòr­ia d’un referèndum il·legal, que ja es va incloure al Codi Penal, durant l’època de José María Aznar, i que va ser derogat pel seu successor, José Luis Rodríguez Zapatero, el 2005. La tipificaci­ó com a delicte la va portar el PP a les últimes eleccions generals, quan Pedro Sánchez també la va fer seva.

El PP sap que la majoria de la investidur­a compta amb prou vots perquè aquesta esmena sigui rebutjada –serà la mateixa amb què aprovarà la tramitació d’aquest canvi al Codi Penal–, però amb l’esmena vol posar en evidència el PSOE. Un vot dels socialiste­s en la considerac­ió de la reforma no és el mateix, pensen els populars, que obligar-los al fet que es defineixin i votin no al delicte de sedició o al referèndum il·legal. I això és el que vol Feijóo, que es retratin.

Al discurs davant del comitè executiu del PP, el líder popular va revelar que els últims dies molts dirigents del PSOE, començant per un bon nombre de barons amb qui té una bona relació des de l’època de president, s’hi han adreçat per expressar-li “el malestar, l’estupefacc­ió i la frustració”, per la iniciativa de Sánchez.

Però Feijóo no en té prou amb això: “No s’ha d’anar amb mitges tintes, cal fixar posició, i els socialiste­s de tots els territoris hauran de votar”, perquè això “no és un tema de Ferraz, atès que té conseqüènc­ies per a tot el país” i només serveix “als interessos particular­s de Pedro Sánchez”.

El líder del PP demana als barons que diguin als seus diputats que votin a favor de la proposta del PP, que és la que ells defensen, segons li diuen en privat.

 ?? Dan  Duch ?? Bendodo, Feijóo i Gamarra, ahir a la seu del PP
Dan Duch Bendodo, Feijóo i Gamarra, ahir a la seu del PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain